Vabimo vas na brezplačno delavnico, na kateri se bomo naučili osnov peke domačega kruha, si privoščili nekaj za pod zob, pa še nekaj za dušo. Vmes bo dišalo po domačem, ob koncu pa bo vsak odšel s toplim kruhom – in še toplejšim občutkom.
Naj naštejemo še nekaj razlogov, zaradi katerih je koristno, če znamo speči svoj kruh:
- Znanje peke kruha je temeljna veščina preživetja. Če pride do motenj v preskrbi ali si preprosto brez trgovine v bližini, znaš poskrbeti za osnovno živilo.
- Ko spečeš svoj kruh, točno veš kaj je v njem. Lahko se izogneš konzervansom, umetnim dodatkom, prevelikim količinam sladkorja in soli in uporabiš bolj kakovostne, lokalne ali celo ekološke sestavine.
- Peka kruha je lahko meditativna, ustvarjalna dejavnost. Gnetenje testa, vonj po peki in opazovanje vzhajanja kruha dajejo občutek zadovoljstva in umirjenosti.
Na delavnici bomo gnetli z rokami, umirili misli in se naučili nekaj novega. Skupaj bomo spekli kruh, ki ne nahrani samo telesa, ampak tudi um. Pekli bomo tri vrste kruha: rženi, mešani, ter kruh s semeni.
Izvajalka: Z nami bo Marjeta Ročnik s Prevalj, članica Društva kmetic Mežiške doline ter Kmetica leta 2019. Je dobitnica številnih priznanj. Poleg izvrstnega kruha peče tudi odlične potice.
Kje/kdaj: Delavnica bo potekala v ponedeljek, 12. maja 2025, od 9. do 15. ure na kmetiji Jamnik, Belšak 9, Prevalje.
Prijave: Delavnica bo potekala v majhni skupini, zato je število prostih mest omejeno. Prijave zbiramo najkasneje do petka, 9. maja 2025 preko elektronske prijavnice : https://prijave.snipi.si/wZjtjhjn8M0
Delavnica bo potekala v okviru 30. Tednov vseživljenjskega učenja. Udeležba je brezplačna.