Obvestila

Izdelava voščilnic s tinto in z gvašem

Izdelava voščilnic s tinto in z gvašem

Na delavnici izdelave voščilnic s tinto in z gvašem bodo udeleženci imeli na izposojo ves material (peresa različnih debelin za različne izpise kot tudi tanka peresa za risanje in redis peresa, papir, gvaš, tinte, lepilo, lonček za vodo ...). Udeležencem se predstavi delo na  svetli podlagi (tinta, gvaš) ali obarvani podlagi (gvaš).

Zaželeno je, da udeleženci s seboj prinesejo svinčnik, radirko, šestilo in manjši čopič.

PRIJAVE: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/ustvarjanje/177-izdelava-voscilnic-s-tinto-in-z-gvasem

 Marina Mihalj je ustvarila naslednje izdelke: 

 

Moderna kaligrafija s čopičem

Moderna kaligrafija s čopičem

Se želite naučiti moderne tehnike pisanja črk s čopičem? Želite izoblikovati lastni slog pisanja? Udeležite se delavnice in se naučite sami delati izdelke moderne kaligrafije – zase ali za darilo.

Več informacij o programu in prijava: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/ustvarjanje/174-moderna-kaligrafija-s-copicem.

 

Izdelki, ki jih je naredila Marina Mihalj, izvajalka delavnice:

   

Projekt SPIN 2019–2022

Projekt SPIN 2019–2022

Kot zunanji partnerji z veseljem sporočamo, da sodelujemo v izjemnem projektu za razvoj kariere in kompetenc SPIN 2019–2022 (vodilni partner: INVEL; http://invel.si/).

 

 

Programi znotraj projekta so namenjeni zaposlenim pri načrtovanju in razvoju kariere.

AKTIVNOSTI KARIERNEGA PROGRAMA

I. SKLOP > RAZVOJ KARIERE

Profiliranje in vodenje kariernega razvoja po metodologiji individualnih kariernih načrtov. Izvedba aktivnosti v obsegu 14 ur je za udeležence popolnoma brezplačna.

Po zaključenem prvem sklopu se lahko oseba vključi v nadaljnja brezplačna izobraževanja iz II. sklopa.

II. SKLOP > RAZVOJ KOMPETENC

V obliki izvedbe brezplačnih usposabljanj za pridobivanje dodatnih kompetenc (socialne, digitalne in druge), in sicer v skladu s potrebami delodajalca oziroma trga dela, v trajanju do 16 do 100 ur na osebo za celotno obdobje vključenosti v program.

ZAPOSLENIM V SKLOPU PROJEKTA NUDIMO …

  • … brezplačno podporo pri načrtovanju nadaljnjega razvoja kariere in kompetenc s celovitim pristopom.
  • … karierni razvoj za ohranitev zaposlitve ali bolj učinkovit nastop na trgu dela.
  • … karierno asistenco z mentorstvom, mreženjem, uporabo orodij in pripravo individualnega kariernega načrta.

DELODAJALCEM V SKLOPU PROJEKTA NUDIMO …

  • … brezplačno sodelovanje in podporo pri načrtovanju razvoja kompetenc delavcev na specifičnih delovnih mestih: organizacijske/tehnološke spremembe poslovnega procesa, potreba po dodatnih znanjih in kompetencah ipd.

(Več informacij o projektu: http://invel.si/spin in na povezavi: http://invel.si/spin-2019-2022/letak_v2_info.-spin_mediji.pdf.)

 

Ljudska univerza Ravne na Koroškem vas vabi, da se že danes pridružite BREZPLAČNIM tečajem, s katerimi boste izboljšali lastne kompetence.

 

 

Ljudska univerza Ravne na Koroškem nudi: 60-urne začetne in 40-urne nadaljevalne tečaje za slovenščino, nemščino, angleščino in ruščino.

Po dogovoru pripravimo tudi delavnice za razvoj drugih kompetenc.

Več informacij osebno (Gačnikova pot 3, Ravne na Kor.), preko telefona (02 82 15 073) ali elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

 

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

                

 

60 let Ljudske univerze Ravne na Koroškem (30. 9. 2019)

60 let Ljudske univerze Ravne na Koroškem (30. 9. 2019)

V ponedeljek, 30. 9. 2019, je ob 18. uri v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem potekala osrednja prireditev našega zavoda. Praznovali smo namreč 60-letnico obstoja oziroma uradne ustanovitve Delavske oziroma Ljudske univerze Ravne na Koroškem (LURA).

In kaj vse se je 1959. leta dogajalo na Ravnah? Ravenska občina je štela 21.610 prebivalcev, na Čečovju so pričele rasti stolpnice, Koroški fužinar je vstopil v deveto leto izdajanja, ustanovili so turistično društvo, v Železarni so načrtovali novo rast tovarne in kraja, v študijski knjižnici je novembra potekala proslava v počastitev 60-letnice dr. Franca Sušnika. In ...

Občinski ljudski odbor Ravne na Koroškem je 30. septembra 1959 ustanovil Delavsko univerzo Ravne na Koroškem, kulturno-prosvetno ustanovo, ki je v lokalnem okolju služila namenu, da je skrbela za ideološko-politično, družbenoekonomsko, strokovno, splošno in poljudnoznanstveno izobraževanje Korošcev in Korošic. S svojim delom je uradno pričela 15. oktobra 1959.

Čas rojstva Ljudske univerze Ravne je bilo obdobje, ko smo Slovenci za naš gospodarski in družbeni razvoj potrebovali pismene in izobražene ljudi. In ravno za to smo poskrbeli v Ljudski univerzi Ravne. In to pred domačim pragom. Ta ustanova je odraslim na Koroškem v obdobjih svojega delovanja nudila programe opismenjevanja, možnost dokončanja oziroma pridobitev osnovnošolske in drugih formalnih izobrazb (v sodelovanju z zunanjimi inštitucijami), veliko je bilo družbenopolitičnega izobraževanja, poljudnih predavanj za najširšo publiko, učenja jezikov, ljudem so predvajali filme (od Koprivne, Šentanela, Leš do Kotelj) in organizirali so raznorazne šole: politične šole, šole za življenje, šole za zdravje, šole za starše. Če naštejemo le nekaj njenih dejavnosti. Ponudba zavoda se je nenehno spreminjala in prilagajala zahtevam ter željam posameznikom in seveda potrebam, ki jih je izrazilo in začutilo lokalno okolje. Odzivni so bili tudi za delodajalce, ki so izkazali nujo po poklicnem izobraževanju in po dvigu izobrazbene ravni zaposlenih.

O dejavnosti Ljudske univerze Ravne so ves čas pisali tudi časopisi. Tone Sušnik je v Koroškem fužinarju maja leta 1960 zapisal: "Delavska univerza v naši občini je v zadnjem času razvila izredno dejavnost, ki se je vsi veselimo in smo nanjo ponosni. Doslej je bilo obdelanih 32 različnih tem, in sicer na skupno 117 predavanjih po raznih krajih Mežiške doline. In to zgolj v treh mesecih in pol."

Ljudska univerza Ravne na Koroškem je bila in bo steber izobraževanja odraslih na področju vzgoje in izobraževanja. Skrbela bo za izvajanje strategije vseživljenjskega učenja in za to, da se bo znanje ohranilo kot vrednota, ki krepi, bogati in nadgradi posameznika in posledično tudi družbo, v kateri živimo. Za udejanjanje vsega tega pa bo potrebno veliko volje, zagnanosti, sodelovanja in povezovanja.

Direktorice Ljudske univerze Ravne na Koroškem je ob praznovanju v svojem govoru povedala:

"Vesela sem, da smo danes, na praznovanju naše 60-letnice, skupaj. Ob tem jubileju smo izdali jubilejni zbornik, v katerem prikazujemo naše delovanje skozi preteklost do sedanjega trenutka. Ker smo večino stvari zbirali in iskali brez kakšne trdne podlage v preteklosti, se vsi sodelujoči zavedamo, da je še marsikaj izpuščenega. Vseeno je to naš kamniti odtis, odtis današnjega kroga delovanja, ki ostaja in bo z zapisano besedo ostal za prihodnje generacije.

Ljudska univerza Ravne na Koroškem je ustanova, v kateri kot posamezniki nenehno rastemo in se učimo. Vsi skupaj moramo spoznati, da bomo napredovali in se uspešno učili ne iz razloga, ker bi kdo drug od nas to zahteval, ampak zato, ker si bomo tega sami želeli, ker bo to prišlo iz nas samih.

Izobraževanje ni dar posameznika, temveč je zgolj njegova moč – moč vztrajanja in discipline, moč radovednosti, moč iskanja novih informacij, moč notranjega vzgiba. Duhovno bogati človeka in ga napravi močnejšega, da postane sam svoj kreator."

Na prireditvi smo se skupaj zazrli v prihodnost, ki jo v zavodu vsekakor vidimo v barvah rasti, učenja in bogatenja na vseh področjih življenja.

Ob tem praznovanju smo vam, dragi naši udeleženci, sodelujoči, vsi Korošci in vse Korošice, pripravili tudi podrobnejši vpogled v 60-letno delovanje našega zavoda. Izdali so namreč jubilejni in sploh prvi zbornik, v katerem je natančno popisana naša pot razvoja.

Na/ob prireditvi je bila na ogled še razstava izdelkov naših udeležencev, ki so nastali v delavnicah ČUDEŽNE ROKE SPOZNAVAJO LEPOTE GLINE, ČUDEŽNE ROKE PIŠEJO LEPE ČRKE, ČUDEŽNE ROKA DIŠIJO PO NARAVI. Kruh, nastal v delavnici ČUDEŽNE ROKE OKUŠAJO KRUH Z DROŽMI, so obiskovalci dogodka lahko poskusili med pogostitvijo po prireditvi. (Vse štiri delavnice je sofinancirala Občina Ravne na Koroškem.) Poleg omenjene razstave smo na ogled pripravili še projekcijo – prikaz delovanja zavoda, in sicer skozi kratek film, ki nas je popeljal po fotografskem arhivu zavoda.

Zahvaljujemo se: Občini Ravne na Koroškem in gospodu podžupanu Aljažu Verhovniku za govor; Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem in gospe direktorici mag. Ireni Oder za govor ter gostoljubje; povezovalki gospe Barbari Polutnik Brusnik; gostom: dekliški skupini OŠ Franja Goloba Prevalje in mentorici Tatjani Mori, Nuši Perenda, Tinkari Lednik, Anžetu Strahovniku, Ani Podržavnik, Aljažu Škrabcu in Aneju Gorenjaku; gospodu Alojzu Roterju za pomoč pri ozvočenju; gospe Aniti Šumer za pokušino sveže pečenega kruha z drožmi; Cukrarijam za pogostitev; Niki Hölcl Praper za fotografiranje; Cvetličarni Peruš iz Dravograda za cvetlične aranžmaje in šopke; mentoricam v okviru programa Čudežne roke in vsem ostalim, ki so nam pomagali soustvariti dogodek. Brez vas večer ne bi bil tako lep, kot je bil.

Galerija prireditve je dostopna na: https://lura.si/utrinki/galerija/164-60-let-ljudske-univerze-ravne-na-koroskem-koroska-osrednja-knjiznica-dr-franca-susnika-ravne-na-koroskem-30-9-2019.

Dnevi svetovalnih središč 2019 na LURA (od 25. do 27. 9. 2019)

 

Več informacij po telefonu: 02 82 15 072 ali po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Seznam dogodkov ob Dnevih slovenskih svetovalnih središč 2019: http://arhiv.acs.si/programi/Dogodki%20DSSS%202019.pdf.

Povezava na spletno stran ISIO: https://isio.acs.si/sredisca/index.php?nid=300&id=197.

Solo plesna rekreacija

Solo plesna rekreacija

Zaplešite z nami!

Ob četrtkih (pričnemo drugi teden oktobra) za vse, ki ste ljubitelji plesa, organiziramo SOLO PLESNO REKREACIJO, ki poteka tako, da se udeleženci na različne zvrsti glasbe učijo lažjih in težjih koreografij, in sicer od salse, latina, hip hopa ... Vsak pleše zase in po svojih lastnih zmožnostih. S takšno vrsto rekreacije, ki je namenjena vsem generacijam (od najstnikov do starejših), lahko izboljšate koordinacijo in motorične sposobnosti, krepite imunski sistem, se sproščate, saj deluje antistresno, vaje pa vam pomagajo tudi pri zbranosti in spominu. Ples ima še pozitivne učinke na srce in krvnožilni sistem.

Rekreacijo bo vodila usposobljena vaditeljica iz Plesne šole Devžej z dolgoletnimi izkušnjami.

Vabljeni med nas! Zagotovo bo zelo plesno, sproščeno, nasmejano in športno.

Prijave: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/zdravje/57-solo-plesna-rekreacija

 

Vpis v šolsko leto 2019/2020

Vpis v šolsko leto 2019/2020

Vpis v šolsko leto 2019/2020 še vedno poteka. Pokličite (02 82 15 072), pišite (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali še preprosto oglasite pri nas ...

Več informacij o obeh javno veljavnih programih najdete na https://lura.si/izobrazbeni-krog/srednjesolski-programi in https://lura.si/izobrazbeni-krog/osnovnosolski-programi.

 

Čudežne roke ...

Čudežne roke ...

V okviru praznovanja 60-letnice na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem – LURA v mesecu septembru izvajamo delavnice pod skupnim imenom Čudežne roke, ki jih sofinancira Občina Ravne na Koroškem.

V projekt vključujemo različne generacije, ki spoznavajo prednosti vseživljenjskega učenja in z rokami ustvarjajo majhne »čudeže«, hkrati pa v učenje vključujejo tudi posamezne čute (vid, tip, voh, okus).

S programom želimo vplivati na zdrav način življenja naših prebivalcev in udeležencev, jih naučiti dela z naravnimi materiali, jih seznaniti z ekološko osveščenostjo, krepiti in vzdrževati kondicijo njihovih sivih celic, spodbuditi ročne spretnosti, izražati drznost in obuditi njihovo željo po izdelovanju ter ustvarjanju.

Program Čudežne roke sestavljajo štirje sklopi: (1) Čudežne roke pišejo lepe črke, (2) Čudežne roke okušajo kruh z drožmi, (3) Čudežne roke dišijo po naravi in (4) Čudežne roke spoznavajo lepote gline.

Prvi sklop – Čudežne roke pišejo lepe črke vključuje štiri delavnice kaligrafije. Udeleženci skozi pisanje in z različnimi vajami ne spoznavajo samo lepopisja, temveč tudi kaligrafijo kot tehniko umirjanja uma – meditacijo, s številnimi blagodejnimi učinki na človekovo zdravje in številnimi ugodnimi vplivi na človeka kot celoto. Izvajalka Marina Mihalj (PEN – MAG kaligrafija) s svojimi bogatimi izkušnjami udeležencem odstira skrivnosti pisanja okrogle abecede, abecede italika in abecede gotica.

Fotografski utrinki: https://lura.si/utrinki/galerija/153-cudezne-roke-pisejo-lepe-crke-september-2019-ravne-na-koroskem.

V delavnici Čudežne roke okušajo kruh z drožmi so udeleženke »drožile« v sredo, 4. 9. 2019, vodila pa jo je Korošica in svetovno znana poznavalka/izvajalka Anita Šumer (Drožomanija), ki je pred kratkim prejela nagrado za najboljšo knjigo o kruhu na svetu za leto 2018. Udeleženke so spoznavale peko kruha ter peciva z najboljšim »materialom« na svetu – z drožmi in izvedele kopico skrivnosti o pripravi drožnih dobrot. Vse so bile nad videnim, okušenim, vonjanim ... navdušene. Obogatene vsaka s svojimi drožmi so obljubile, da bodo novo znanje s pridom koristile. (Zaradi zanimanja bomo delavnico ponovili še v ponedeljek, 28. oktobra 2019.)

Fotografski utrinki: https://lura.si/utrinki/galerija/152-cudezne-roke-okusajo-kruh-z-drozmi-4-september-ravne-na-kor.

Program Čudežne roke dišijo po naravi je sestavljen iz treh sklopov – izdelave naravnega mila, čistil in krem. Udeleženke spoznavajo surovine, ki so potrebne za izdelavo naravne kozmetike in čistil, sodelujejo pri samem postopku izdelave le-teh in se seznanjajo z blagodejnimi učinki naravnih sestavin na naše telo. Izvajalka Simona Večko (Čarovnije narave) zase pravi, da je zeliščarka po duši.

Svojo ustvarjalno domišljijo pa udeleženci spuščajo na plan tudi na delavnicah Čudežne roke spoznavajo lepote gline. Na treh srečanjih se bodo spoznali z glino in z njenimi osnovnimi zakonitostmi; izdelali bodo nakit po lastnih zamislih – uhane, ogrlico in prstan; narejene izdelke bodo dekorirali, pobarvali in okrasili. Izvajalka Tonja Motnik je profesorica matematike in fizike, ki svojo matematično urejenost uravnoveša z nesimetričnostjo, ki jo izživlja skozi glino. Večina njenih idej za izdelke prihaja iz narave in iz domišljijskega, pravljičnega sveta.

Ker so delavnice med prebivalci Mežiške doline naletele na zelo dober odziv, se spogledujemo z možnostjo organiziranja dodatnih oziroma nadaljnjih delavnic na te tematike.

Prispevek o delavnicah je bil objavljen tudi na spletni strani Občine Ravne na Koroškem: https://ravne.si/objava/213207.

Besedni vrtiček LURA (Pod dežnikom, Ravenski dnevi 2019)

Besedni vrtiček LURA (Pod dežnikom, Ravenski dnevi 2019)

V sredo, 21. 8. 2019, bo Partizanska ulica na Ravnah na Koroškem zaživela s pomočjo prireditve Pod dežnikom, ki poteka v okviru Ravenskih dni. Dogajanje na ulici bo kot vsako leto popestril sejem, letošnja novost pa so tudi društva, javni zavodi, podjetja, skratka vsi, ki sodelujejo v ravenski občini in so se odločili predstaviti občanom ter drugim obiskovalcem.

Tudi Ljudska univerza Ravne na Koroškem bo z vami, in sicer od 10. do 14. ure. V besednem vrtičku LURA se boste lahko preizkusili v sestavljanju besed iz kamnite abecede. Skupaj bomo sadili in posejali 60 besed za nadaljnjih 60 let LURA.

Pridite, zabavno bo!

Galerija dogodka: https://lura.si/utrinki/galerija?start=20.

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!