Obvestila

Previous Next

NAPOVEDNIK DOGODKOV V MESECU MARCU 2024

Več o prihajajočih dogodkih na: https://lura.si/dogodki/prihajajoci-dogodki

Previous Next

NAPOVEDNIK DOGODKOV V FEBRUARJU 2024

Več o prihajajočih dogodkih na: https://lura.si/dogodki/prihajajoci-dogodki

Previous Next

POVABILO K SODELOVANJU PRI 29. TEDNIH VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU)

Ljudska univerza Ravne na Koroškem se bo v letošnjem letu spet prijavila na javni razpis Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije, in sicer za pridobitev statusa območnega koordinatorja Tednov vseživljenjskega učenja 2024, ki se bodo letos po Sloveniji odvijali v terminu od 10. maja do 16. junija 2024.

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so vseslovenska prireditev, ki povezuje raznovrstne izvajalce izobraževanja in učenja ter udeležence vseh generacij. S tem omogoča uveljavljanje koncepta in prakse vseživljenjskega učenja v naši družbi. Letos Slovenci prirejamo že 29. festival zapovrstjo. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije (ACS) kot nacionalni koordinator, pri izvedbi pa sodelujejo številne organizacije širom Slovenije in tudi izven naših meja. Projekt je del članstva mednarodnega gibanja festivalov učenja.

LURA si želi tudi letos prevzeti vlogo območnega koordinatorja prireditev na Koroškem. Naša naloga bo, da naše partnerje – prireditelje TVU, informiramo in spodbujamo, usmerjamo in usklajujemo naše dejavnosti in prireditve, zagotavljamo medijsko promocijo in promocijsko gradivo, spodbujamo raznolikost ciljnih skupin udeležencev, izvedemo poročanje in evalvacijo projekta ipd.

Ker moramo k prijavi na razpis ministrstva oddati tudi seznam podizvajalcev, ki bodo z nami v okviru TVU 2024 sodelovali, zainteresirane prosimo za potrditev sodelovanja z nami, in sicer do srede, 17. 1. 2024. S sodelovanjem potrjujete, da bo vaša organizacija/podjetje/društvo/ustanova ipd. v časovnem okviru TVU 2024 izpeljala vsaj en dogodek/prireditev …, ki bo odražala pomen in pojavne oblike vseživljenjskega učenja v naši družbi. Trenutno potrebujemo samo, da nam sporočite svojo odločitev o sodelovanju pri TVU 2024.

Sodelovanje prosim potrdite preko spletnega obrazca: https: https://forms.office.com/e/t357mt5RuD?origin=lprLink

Za vse dodatne informacije nas lahko pokličete na telefonsko številko 030 666 790 ali nam pišete na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vabljeni k sodelovanju.

--
Previous Next

NAPOVEDNIK DOGODKOV V JANUARJU 2024

Več o prihajajočih dogodkih na: https://lura.si/dogodki/prihajajoci-dogodki

Previous Next

NAPOVEDNIK DOGODKOV V DECEMBRU 2023

Več o prihajajočih dogodkih: https://lura.si/dogodki/prihajajoci-dogodki

 

DIGITALNI KORAKI 2023 – VARNO IN UČINKOVITO DO RAČUNALNIŠKIH ZNANJ

DIGITALNI KORAKI 2023 – VARNO IN UČINKOVITO DO RAČUNALNIŠKIH ZNANJ

 

Ljudska univerza Ravne na Koroškem sodeluje v konzorciju kot izvajalka brezplačnih delavnic digitalne pismenosti za udeležence. Nosilec projekta je Javni zavod Cene Štupar –  Center za izobraževanje Ljubljana. Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za digitalno preobrazbo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.

Ciljna skupina neformalnih izobraževanj po tem javnem razpisu so prebivalci Republike Slovenije, stari 30 let ali več. Z udeležbo na izobraževanjih udeleženci krepijo zavest o prednostih uporabe digitalnih orodij za življenje posameznika in družbo kot celoto ter krepijo zaupanje v digitalne tehnologije, razumevanje le teh ter njihove odgovorne in varne uporabe digitalnih kompetenc 30+.

Z udeleženci bomo pred začetkom izobraževanj opravili uvodni pogovor in izvedli testiranje po Europass standardiziranem vprašalniku digitalnih znanj in spretnosti. Ves čas tečaja bomo nudili svetovalno podporo in po zaključenem izobraževanju spremljali napredek s ponovnim testiranjem po Europass-u.

Izobraževanja bodo prispevala k dvigu digitalnih kompetenc in bodo razdeljena v dva nivoja.

OSNOVNI NIVO

10 ur

 • Iskanje, vrednotenje, upravljanje ter kritično preverjanje informacij in digitalnih vsebin: uporaba brskalnika Google Chrome, Edge, Mozilla Firefox, Opera, delovanje spletnih orodij, možnosti naprednega iskanja, pasti spletnega nakupovanja, organizacija in shranjevanje podatkov (Google Drive, Raziskovalec), mediji za shranjevanje podatkov, dostop do posameznih e-storitev (eDavki, zVem …);
 • Digitalno komuniciranje in interakcija: uporaba komunikacijskih orodij in načini za sodelovanje z ostalimi na daljavo (Viber, WhatsApp, Messenger …), uporaba digitalnih tehnologij (Google koledar, GoogleDrive, Google zemljevid), posredovanje datotek, orodja za delo na daljavo (Zoom, MS Teams …) posledice in možne zlorabe deljenih vsebin na spletu, spoštovanje avtorskih pravic.
 • Ustvarjanje in deljenje digitalnih vsebin: ustvarjanje besedil, urejanje fotografij, uporaba orodij Word, Excell, PowerPoint, Canva, spreminjanje že obstoječih vsebin, avtorske pravice, brezplačne digitalne vsebine na spletu.
 • Varnost in zaščita zasebnosti na spletu: zaščita svojih naprav (antivirusni programi, moč gesel, prstni odtis …), spletne prevare, aplikacije namenjene ohranjanju zdravega življenjskega sloga, učinkovita raba tehnologij in varčevanje z energijo.
 • Težave in rešitve pri delovanju digitalnih naprav: seznanitev z možnimi težavami pri delovanju digitalnih naprav (mikrofon, kamera …), orodja za pomoč pri branju, glasovno brskanje, prevajanje besedil (Google translate, prevod Al), kreativno ustvarjanje digitalnih vsebin.

NAPREDNI NIVO

10 ur

 • Napredno iskanje, vrednotenje, upravljanje ter kritično preverjanje informacij in digitalnih vsebin: navzkrižno preverjanje in ocenjevanje verodostojnosti podatkov, upravljanje s podatki, organizacija in obdelava podatkov (Raziskovalec), napredno iskanje ter uporaba spletnih podatkovnih baz, zanesljivost najdenih informacij, deljenje vsebin na različnih napravah, shranjevanje v oblaku (Google Drive, Microsoft OneDrive).
 • Napredno digitalno komuniciranje: uporaba orodij za spletno komuniciranje (MS Teams, Viber, ZOOM), uporaba naprednih možnosti v aplikacijah (uporaba funkcij delitve zaslona, delitve aplikacij in datotek), upravljanje z digitalnimi identitetami, sprememba metapodatkov (npr. lokacijo in čas) z namenom zaščite svoje zasebnosti.
 • Napredno ustvarjanje in deljenje digitalnih vsebin: napredne funkcije programov za ustvarjanje besedil, urejanje fotografij (Word, Excell, PowerPoint, Canva), pravila avtorskih pravic in licenc (seznanitev z razliko med copyright, copyleft in creative commons), pogoji za uporabo vsebin.
 • Varnost in zaščita zasebnosti na spletu: varovanje naprav in računov, varnostne nastavitve
 • Trajnostna uporaba digitalnih tehnologij: vpliv IKT na okolje, poraba energije, smotrnost menjave naprav …
 • Težave in rešitve pri delovanju digitalnih naprav: soočanje in reševanje težav v digitalnem okolju, kaj lahko odpravimo sami, kdaj se obrniti na strokovnjake (sekcija Search).
 • Inovativnost uporabe orodij in aplikacij na spletu: uporaba umetne inteligence, možnosti, ki nam jih digitalna orodja ponujajo (prepoznavanje slik, obrazov, možnosti uporabe podnapisov …).
 • Nadgrajevanje digitalnih kompetenc posameznika: spletna izobraževanja.

Prijave

Informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.; 030 666 791.

ŠTUDIJSKI KROŽKI 2023

V mesecu septembru se zaključuje študijski krožek »Ajdovo strnišče«,  v katerem smo njegovi člani spoznavali vsestransko uporabnost rastline, ki je bila nekoč pomemben del koroškega jedilnika, še posebej na kmetijah, kjer so ajdo tudi sami sejali. Kot naši predniki smo tudi člani študijskega krožka pripravljali številne tradicionalne koroške jedi (žgance, kruh, »povitneke« ipd.), med katerimi jih nekaj že tone v pozabo. Ustvarili smo številne nove recepte iz ajde ter jih zbrali v knjižici receptov Kuhajmo z ajdo. V nadaljevanju smo spoznavali uporabnost ajde v trajnostnem zelenem gospodarjenju ter jo tudi posejali. S sejanjem ajde dandanes prispevamo k ohranjanju čebel, vse bolj priljubljena pa postaja pri kolobarjenju. Ker je lahko ajda naravno polnilo za antistresne ter terapevtske blazinice, smo člani študijskega krožka v zadnjem delu druženja in učenja izvedli še ustvarjalno delavnico šivanja in polnjenja blazinic. Študijski krožek »Ajdovo strnišče« je bil izveden v letošnjem, Prežihovem letu, v katerem obeležujemo 130-letnico rojstva pripovednika, dramatika in politika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, ki je napisal črtico »Ajdovo strnišče«, po kateri je dobil študijski krožek ime.

Že tretijič zapored pa smo letos izvedli študijski krožek v sodelovanju z Dnevnim centrom Ravne, dislocirano enoto CUDV Črna na Koroškem. Člani študijskega krožka »Korošci radi japke jemo« smo skupaj z gospo Lilijano Suhodolčan iz Koroškega pokrajinskega muzeja izvedeli vse o starih sortah »japk« in zgodovini uporabe tega žlahtnega sadeža na Koroškem. Na kmetiji smo si ogledali, kako nastane sladek mošt. Gospod Liks nas je vodil do sadovnjaka, kjer smo nabrali zrele sadeže, jih oprali in jih v stari kamniti preši stisnili, da je pritekel sok."Gajbice", glinene posode, vzglavnike in lesene namizne igre smo izdelali pod budnimi očmi zaposlenih v Vdc Slovenj Gradec, Vdc Črna in Vdc Ravne. Z gospo Martino s turistične kmetije Gradišnik smo sledili jabolčnim izdelkom od sadovnjaka do tržnice na Prevaljah. Na kmetiji Kajžar nad Mežico smo se naučili peči »štrudl« in obljubili, da se jeseni zopet vrnemo. Z Maticem smo pekli jabolčno pito. Z mentorico Matejo smo ustvarili čudovite likovne izdelke. Učenci Dnevnega centra Ravne so ob odprtju razstave skupaj z ostalimi člani krožka ugotavljali, koliko so se med študijskim krožkom »Korošci radi japke jemo« naučili in koliko dobrih ljudi so spoznali. 
 
Študijski krožki – tako kot jablana – prinašajo novo življenje ter hranijo lokalno okolje. Največji doprinos pa puščajo v nas, ki v njih sodelujemo in z njimi rastemo. Opominjajo nas, naj »nikoli ne podvomimo, da lahko majhna skupina zavzetih ljudi spremeni svet. V resnici so ga edino takšne skupine doslej spreminjale«.
 

NAPOVEDNIK DOGODKOV V OKTOBRU 2023

Več o dogodkih na: https://lura.si/dogodki/prihajajoci-dogodki

Previous Next

DNEVI SVETOVANJA ZA ZNANJE 2023

Med 20. in 22. septembrom 2023 bodo v obliki različnih dogodkov po vsej Sloveniji potekali 19. Dnevi svetovanja za znanje. Andragoški center Slovenije ter svetovalna središča širom Slovenije v ta namen odrasle informiramo o možnostih svetovanja v izobraževanju odraslih ter organiziramo zanimive dogodke.

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem smo za vas pripravili:

 • Sreda, 20. september 2023, ob 13.30 uri – Uporaba umetne inteligence pri pedagoškem delu (delavnica)
 • Četrtek, 21. september 2023, od 9. uri -Vrednotenje digitalnih znanj (svetovanje)
 • Petek, 22. september 2023, ob 8. uri – Digitalna zlata kletka: Generacije ujete v svetu interneta (predavanje)
 • Petek, 22. september 2023, ob 10. uri – Peš se daleč pride, z učenjem pa še dlje (LURINA svetovalna stojnica ob Evropskem tednu mobilnosti 2023).

Več o napovedanih dogodkih na naši spletni strani https://lura.si/dogodki/prihajajoci-dogodki ter spletni strani Andragoškega centra Slovenije https://svetovanje.acs.si/iskalnik-dogodkov/

Vabljeni!

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Čečovje 12a
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!