Obvestila

SAMORASTNIK GPT ("Oprosti, Lovro, bojim se, da tega ne morem storiti!")

SAMORASTNIK GPT ("Oprosti, Lovro, bojim se, da tega ne morem storiti!")

7. junija ob 11. uri bomo v sodelovanju z Gimnazijo Ravne v Grajski časopisni kavarni Eleonora (Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika) preverili znanje umetne inteligence (UI) Chat GPT na področju poznavanja del Prežihovega Voranca. UI bomo z dijaki postavili pred izziv povezovanja literarne teorije s problemi sodobne družbe. Se UI pri uporabi Samorastnikov za razlago preteklih in sodobnih družbenih vzorcev že lahko kosa z lokalnimi bralci Lovra Kuharja? Odgovor bomo z dijaki in profesorji Gimnazije Ravne skušali najti na dogodku Samorastnik GPT. (Dogodek je del festivala Tedni vseživljenjskega učenja 2023 pod območnim koordinatorstvom Ljudske univerze Ravne na Koroškem).

TA HIŠA JE MOJA, A VENDAR MOJA NI (dr. Lučka Kajfež Bogataj in dr. Živa Deu), 1. 6. , 17.00, KOKR

TA HIŠA JE MOJA, A VENDAR MOJA NI (dr. Lučka Kajfež Bogataj in dr. Živa Deu), 1. 6. , 17.00, KOKR

V sodelovanju s Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika, festivalom Čiči in festivalom Tedni vseživljenjskega učenja 2023, Ljudska univerza Ravne na Koroškem organizira dogodek Modrovanje pod lipo: Ta hiša je moja, a vendar moja ni.

Vabljeni 1. junija, ob 17. uri, v Kuharjevo dvorano Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika. Tam se bo z dr. Lučko Kajfež Bogataj in dr. Živo Deu ambasadorka TVU 2023, mag. Irena Oder, pogovarjala o skromnosti za prihodnost, varovanju okolja, ohranjanju naravne in kulturne dediščine ter trajnostni gradnji. Vabljeni na klepet s tremi izjemnimi ženskami. (Dogodek je del festivala Tedni vseživljenjskega učenja 2023 pod območnim koordinatorstvom Ljudske univerze Ravne na Koroškem ob podpori Občine Ravne na Koroškem.)

 

 

 

REŠEVANJE PROBLEMOV NA DOMAČEM VRTU                        NA EKOLOŠKI NAČIN

REŠEVANJE PROBLEMOV NA DOMAČEM VRTU NA EKOLOŠKI NAČIN

Občina Ravne na Koroškem v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ravne na Koroškem

organizira brezplačno predavanje v okviru projekta »Okolju prijazna Mežiška dolina« z naslovom:

REŠEVANJE PROBLEMOV NA DOMAČEM VRTU NA EKOLOŠKI NAČIN

Vaše udeležbe bomo veseli v četrtek, 11. maja 2023, ob 17. uri,
v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, Na gradu 1, Ravne na Koroškem.

Predavala bo gospa Fanči Perdih, ki pomaga ohranjati avtohtona slovenska semena in
je vodja slovenske ekološke semenarske hiše Amarant. Od leta 2007 se ukvarja s pridelavo

ekoloških semen zelenjadnic in delno zelišč. Predavanje je namenjeno vsem, ki želite

pridelati zelenjavo na naraven način.


Vsak udeleženec bo prejel vrečko ekoloških semen. Po predavanju bo potekala izmenjava sadik,

omogočen pa bo tudi nakup ekoloških semen in sadik.


Prijave so obvezne na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na 030 666 790.


Prisrčno vabljeni!

TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2023

TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2023

Pozdravljeni prireditelji festivala TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2023,

v tem besedilu se nahaja obrazložitev krovne teme TVU2023 in podteme območnega koordinatorja LURA. Tukaj najdete tudi projekcijo pripravljalnega sestanka, kjer so navodila za pridobitev gesla za prijavo prireditev v nacionalni koledar in ostala pojasnila.

TVU2023_pripravljalni sestanek pdf.rar
Popularno 8.71 MB
26/04/2023 11:44:06
 

Vabimo vas, da spremljate Tedne vseživljenjskega učenja na:

Obrazložitev krovne teme TVU2023 in podteme območnega koordinatorja LURA:

Pod krovno temo TVU 2023 »Evropsko leto spretnosti«, kakor jo je razpisal Andragoški center Slovenije, smo se odločili, da bo lokalna podtema Ljudske univerze Ravne na Koroškem v letu 2023»Rastem(O)dgovorno«.

Rdečo nit gradimo okoli glagola »rastem(o)« in samostalnika »rast«. Po posvetovanju s podizvajalci/ prireditelji TVU 2023 smo lokalno temo TVU 2023 izbrali na podlagi 130 obletnice rojstva pisatelja Prežihovega Voranca (Lovra Kuharja) ter Evropskega leta spretnosti 2023.

Rast asociira na pomlad. Nedovršni glagol »rasti« nosi v sebi pomene in podpomene »razvijati se«, »napredovati«, »v vedno večji meri nastajati«, »kazati se kot posledica dela«, »postajati viden, opazen«, »zaradi naravnega razvoja se razvijati v to, kar izraža dopolnilo« in mnoge druge. Pomeni so tesno povezani s spretnostmi in veščinami, ki nam rast in razvoj omogočajo ter so ključnega pomena za kvalitetno življenje in sobivanje v družbi. V rasti se prepletata teorija in praksa vseživljenjskega učenja; doseganje ciljev, razvijanje, preobražanje, preraščanje, napredovanje in tudi občasno mirovanje. »Rast« je kompleksen pojem in je lahko tudi »prehitra«, »neodgovorna«, »ogrožujoča« ali »neobvladljiva«. Zaradi tega je posameznike in skupnosti nujno opolnomočiti s spretnostmi in znanjem, ki nam omogočajo odgovorno rast in včasih »odrast«. »Trajnostni, vključujoči in vzdržni rasti« se bomo posvetili v naši lokalni temi TVU 2023.

Vsi organizirani dogodki, ki jih boste prireditelji izpeljali v okviru naše območne koordinacije, naj imajo enotno oblikovan naslov: »RASTEM(o)…« ali "RAST...". Primeri naslovov (izmišljeni): Rastem(O)dgovorno, Rastemo s čebelami, Rastem z vesoljem, Ra(st)rpnost, Naravno (da) rastem, Rast brez odpadkov, Rastemo ob vodi, Zdrava rast, Spretno rastem, Samo(rast), Rastem z gorami, Rastem v večjezičnosti, Rastem vigredi, ipd. Celostno gledano bo z uresničeno idejo enotno zastavljenih naslovov dogodkov naša koordinacija na lokalni ravni spodbujala vprašanja o trajnostni rasti, napredku, spreminjanju in nadgradnji družbe. Izpostavila bo vprašanje, kako je možno odgovorno rasti in napredovati s pomočjo vseživljenjskega učenja.

Večina del Prežihovega Voranca (1893-1950) govori o socialnih razlikah in stiskah malega človeka. Te je kot bajtarski sin Prežih izkusil na lastni koži, ko ga je po končati dvojezični osnovni šoli v domačem kraju pot zanesla med hlapce, dninarje in kasneje tesače. Prežih se je opredeljeval kot kmet, kot človek narave. Kristina Brenkova, pisateljica in njegova dolgoletna sodelavka, ga je opredelila kot človeka, predanega svoji družini, svojemu poklicu in svoji veri. Veri, da je potrebno živeti in delati zato, da bodo vsi ljudje na tem svetu boljše živeli.

Za Koroško, tako ljubo rodbini Kuharjevih, je značilna razpršena kmečka poselitev v obliki samotnih kmetij ter v ozkih dolinah strnjenih naselbin. Življenje je tesno povezano s fizičnim delom v tovarnah in zahtevnim kmetovanjem. Prežihov Voranc je poznal in izkusil oboje, neizprosne grude zemlje in težaško delo v železarni, in vedel, da so za preživetje in razvoj poleg znanja in besed potrebne mnoge spretnosti.

Po različnih virih so njegova najbolj brana dela Boj na požiralniku, Požganica, Doberdob, Solzice in Samorastniki. Opisujejo zgodbe ljudi, ki s pomočjo pridobljenih spretnosti ter neomajnega upanja v boljši jutri, rastejo ob premaganih ovirah. Opogumljajo bralce, da verjamejo vase in v svoje sposobnosti ter se ne ustrašijo izzivov, ki jim jih prinašata prostor in čas. Citata "Vsakdo ima v sebi moč, da zraste v samorastnika, ki se neustrašno spopade z izzivi življenja." in »Kjer stojite, poženite korenike. Ne dajte se teptati od drugih, ne prenašajte ponižno krivic, ali tudi vi ne prizadevajte nikomur, nobenemu bližnjemu kakih krivic.« sta vodili za odgovorno družbeno rast, ki bo naša lokalna tema TVU 2023.

Veselimo se sodelovanja ter vam želimo prijetne majske dni.

  
PRESELILI SMO SE NA NOVO LOKACIJO

PRESELILI SMO SE NA NOVO LOKACIJO

Dragi obiskovalci,

dobrodošli na našem novem naslovu Čečovje 12a, 2390 Ravne na Koroškem (UPRAVNA ENOTA). Veselimo se vašega obiska.

Izjava o dostopnosti

V LURA se zavezujemo, da bomo omogočali dostopnost spletnega mesta lura.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA) vsem uporabnikom. Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno mesto LURA.

Vsem obiskovalcem in uporabnikom našega spletišča želimo omogočiti enakovreden dostop do vsebin.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • Prilagajanje velikosti pisave,
 • izbira barvnih kontrastov spletne strani,
 • izbira tipa pisave,
 • navigacija s tipkovnico,
 • uporaba ravnila za lažje branje.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletnega mesta nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

 • programsko generirani dokumenti,
 • video posnetki nimajo na voljo podnapisov, nadzor krmiljenja ni optimiziran, ker je odvisen od zunanje storitve (npr. Youtube);
 • nekatere informacije, predstavljene na zemljevidu, so lahko nedostopne uporabnikom bralnika zaslona;
 • nekatero slikovno gradivo vsebuje tekst, ki je zaradi slabšega barvnega kontrasta težje berljiv;
 • nekatero slikovno gradivo ni v celoti opremljeno z alternativnim tekstom

Navedene vsebine se nanašajo na zelo majhne in ozko specializirane skupine uporabnikov, med katerimi za zdaj še nismo zaznali težav z dostopnostjo, vendar se v LURA trudimo, da bi bile vse naše vsebine čim bolj prilagojene morebitnim uporabnikom, ki pripadajo ranljivim skupinam.

Povratne informacije

Če nam želite sporočiti kar koli v zvezi s prilagoditvijo spletne strani LURA ali potrebujete informacije o vsebinah, ki so vam trenutno nedostopne, nas lahko o tem obvestite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Nadzor nad izvajanjem Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja izvaja:

Ministrstvo za javno upravo
Inšpektorat za javni sektor
https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/inspektorat-za-javni-sektor/
Inšpekcija za informacijsko družbo
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ta izjava je bila pripravljena 13.9.2022, z uporabo metode iz prve alineje točke (a) člena 3(1) Izvedbenega sklepa Komisije (EU) 2018/1523 – samoocena organa javnega sektorja.

DAN ZA SPREMEMBE

DAN ZA SPREMEMBE

Tudi letos se pridružujemo vseslovenski akciji »DAN ZA SPREMEMBE«, ki jo organizira Slovenska filantropija. Skupaj s trgovino z rabljenimi izdelki ŽAKL, bomo v soboto, 22. aprila 2023, od 10. do 13. ure, na Mestni tržnici Ravne, spodbujali ponovno uporabo izdelkov. V okviru promocije ponovne rabe pozivamo, da izdelke in predmete, ki jih ne potrebujete več, ne uničite, ampak jih oddate za namen ponovne rabe. Podarite stvarem novo življenje.
 
Vabljeni na druženje ob stojnici. Mogoče boste med izdelki, ki bodo v soboto iskali novega lastnika, našli tudi kaj zase.
Previous Next

KAKO POMAGATI OPRAŠEVALCEM

Mag. Matjaž Jež, biolog, naravovarstvenik in ustanovitelj Društva narava Pohorja, bo na predavanju predstavil opraševalce ter njihov izredni pomen za ljudi in naravo.

Zaradi uničevanja življenjskih okolij, širjenja urbanizacije ter povečane uporabe pesticidov v kmetijstvu so opraševalci vse bolj ogroženi. Zato se bomo na predavanju seznanili z ukrepi, ki lahko zmanjšajo to ogroženost. Spoznali bomo, kako lahko z zasaditvijo cvetoče grede ter hotelom za žuželke pomagamo opraševalcem.

Dodatne informacije:

 • predavanje bo v ponedeljek, 24. aprila 2023, od 17. do predvidoma 18.30 ure;
 • v OOZ Ravne na Koroškem (Gačnikova pot 3, 2390 Ravne na Koroškem);
 • udeležba je brezplačna;
 • prijave so obvezne in jih sprejemamo do ponedeljka, 23. 4. 2023 (do 10. ure) na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 040 566 747;
 • število udeležencev je omejeno.

Vabljeni!

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!