Obvestila

ISIO

ISIO

V okviru projekta ISIO vas na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem tudi v času poletja vabimo na brezplačno informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih.

Več informacij na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kaj pravijo sosedje na avstrijskem Koroškem? (poročilo z izleta)

Kaj pravijo sosedje na avstrijskem Koroškem? (poročilo z izleta)

Ljudska univerza Ravne na Koroškem je v sodelovanju z Društvom upokojencev Dravograd v mesecu marcu 2019 pričela z izvajanjem študijskega krožka z naslovom Kaj pravijo sosedje? (mentorica: dr. Karla Oder), ki ga sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, koordinira pa Andragoški center Slovenije.

Ob sredah dopoldan se (nas) je srečevalo 13–15 udeležencev in skupaj odkrivalo povezanost koroškega narečja z nemškim jezikom. V sproščenem vzdušju, ob kavici in piškotih smo zbirali besedišče na temo šole oziroma izobraževanja in preživljanja prostega časa, delali sezname koroških izrazov in jim iskali ustreznice v nemškem ter slovenskem jeziku. Udeleženci z boljšim predznanjem nemškega jezika pa so pisali spomine iz šolskih klopi (v narečju, nemškem in slovenskem jeziku).

Že na samem začetku smo si poleg izobraževalnih ciljev zastavili tudi dva akcijska cilja: prvi je bil izlet na avstrijsko Koroško, ki smo ga uresničili v četrtek, 4. 7. 2019, ko se nas je 12 udeleženk odpravilo na strokovno ekskurzijo po delu severne slovenske narodnostne meje, drugi cilj pa je/bo izdaja zbranega gradiva v pisni obliki (v septembru 2019).

Udeleženke študijskega krožka smo se zbrale v Dravogradu in pot nadaljevale proti Avstriji do vasice Djekše, kjer smo imele prvi postanek. Vas Djekše (nemško Diex) leži na 1159 metrih nadmorske višine, na južnem pobočju Svinške planine (nemško Saualpe) in je najsevernejša vas na avstrijskem Koroškem, ki velja za severno mejno naselje slovenske narodne skupnosti. Kljub temu da so Djekše privlačen turistični kraj z okoli 2000 sončnimi urami letno, me sončnih žarkov zaradi zgodnejše jutranje ure in oblačnosti, žal, nismo bile deležne. Nas pa je vsekakor prevzela cerkev svetega Martina iz 12. stoletja, ki je odigrala pomembno vlogo v času turških vpadov v 15. stoletju, ko so jo domačini preuredili v taborsko cerkev. S svojim mogočnim obzidjem, s strelnimi linami in s prostori za hrambo živine je odločilno prispevala k obrambi lokalnega prebivalstva pred Turki in je še danes odlično ohranjena.

Po malici pod mogočno lipo smo pot nadaljevale proti Gosposvetskem polju do tako imenovane zibelke slovenske preteklosti. Najprej smo si ogledale vojvodski prestol in izvedele, kako je tu skoraj 700 let potekal obred ustoličevanja karantanskih knezov. Na stolu, sestavljenem iz obdelanih antičnih plošč, je prešla dežela na novega vladarja, ta pa jo je delil v manjših fevdih svojim vazalom.

Naš naslednji postanek je bila cerkev Gospe Svete, ki je s svojo arhitekturo najpomembnejša poznogotska cerkev na Koroškem. Pomembna je predvsem iz časa pokristjanjevanja, saj je ena od treh prvih cerkva, ki jih je karantanski knez dal postavit takoj po pokristjanjevanju, še pred letom 860. Ogledale smo si tudi eno največjih znamenitosti Gospe Svete – grob svetega škofa Modesta, ki je v 8. stoletju misijonaril med poganskimi Slovani. Notranjost cerkve nas je očarala in nekatere izmed udeleženk so izkoristile priložnost za molitev, prižiganje svečk ali preizkus akustičnosti prostora z ubranim petjem.

Naš zadnji postanek je bil kraj Vrba na Koroškem (Velden), kjer smo se posladkale s sladoledom in se naužile utripa mondenega letovišča ob Vrbskem jezeru. Nato smo se vkrcale na ladjico, od koder smo dobro uro občudovale turkizno jezero in njegovo okolico. Z vmesnimi postanki smo se peljale vse do kraja Ribnica (Reifnitz), ki je bil tudi naše končno postajališče pred odhodom domov.

Upam, da bomo s študijskim krožkom nadaljevali tudi prihodnje leto, saj je pomembno ohranjati našo jezikovno identiteto in jo prenašati na mlajše generacije.

Vabljeni, da se nam pridružite.

Maja Sadar, organizatorka izobraževanj odraslih na LURA

Galerija: https://lura.si/utrinki/galerija/142-kaj-pravijo-sosedje-na-avstrijskem-koroskem-izlet-studijski-krozek-kaj-pravijo-sosedje-4-7-2019

Najava za jesen 2019

Najava za jesen 2019

NAJAVLJAMO ZA JESEN IN ŽE ZBIRAMO PRIJAVE!

Program, ki ga LURA najavlja za jesen 2019 (za mesec september), poimenujemo ČUDEŽNE ROKE. Vsebinsko zaokroža ustvarjanje z našimi okončinami – rokami, z različnimi materiali, na različne načine in z različnimi čutili za posamezne čute (vid, tip, voh, okus).

S programom želimo vplivati na zdrav način življenja naših udeležencev, jih naučiti dela z naravnimi materiali, jih seznaniti z ekološko osveščenostjo, krepiti in vzdrževati kondicijo njihovih sivih celic, spodbuditi ročne spretnosti, izražati drznost in obuditi njihovo željo po izdelovanju ter ustvarjanju.

Delavnice so namenjene vsem, ki radi ustvarjate z rokami ali bi se tega želeli naučiti.

Vabljeni, da se nam pridružite. Svoj prostor si lahko zagotovite že danes.

Več informacij: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 02 82 15 072.

 

Program Čudežne roke sofinancira Občina Ravne na Koroškem.

Vrtičkanje in eterična olja: na naraven način nad škodljivce

Vrtičkanje in eterična olja: na naraven način nad škodljivce

V četrtek, 30. maja 2019, vas in vaše prijatelje ob 18. uri vabimo v Kuharjevo dvorano Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem na predavanje VRTIČKANJE IN ETERIČNA OLJA: NA NARAVEN NAČIN NAD ŠKODLJIVCE.
V naravi najdemo vse odgovore. Zakaj bi torej na svojem vrtu v boju proti škodljivcem uporabili strupene sintetične pripravke? Eterična olja nam na povsem naraven način pomagajo pregnati škodljivce iz vrta, povabiti opraševalce rastlin ter nas zaščitijo pred raznimi insekti. Naj bo vrtičkanje prijetno, brezskrbno in dišeče opravilo.

(Dogodek je organiziran v okviru TVU 2019 in v sodelovanju s Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.)

https://www.facebook.com/events/377096379571593/

       

 

Eterična olja in čustva

Eterična olja in čustva

Vabimo vas na predavanje o eteričnih oljih, ki ga bo danes, v torek, 14. 5. 2019, ob 18. uri, v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem, izvedla gospa Tatjana Ladinek (Občutek narave: https://www.obcuteknarave.si/si/).

Vabljeni, da se nam pridružite pri spoznavanju sveta eteričnih olj!

 

Teden vseživljenjskega učenja 2019

Teden vseživljenjskega učenja 2019

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja 2019 (TVU 2019), ki v krajšem/uradnem terminu traja od 10. do 19. maja 2019, v daljšem/širšem pa od 10. maja do 30. junija 2019, vas tudi na LURA vabimo k brezplačni udeležbi na dogodkih, ki smo jih pripravili za vas.

TVU je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji s prepoznavnim sloganom "Slovenija, učeča se dežela", ki teče že 24 let. Projekt usklajujejo in vodijo na Andragoškem centru Slovenije, pri načrtovanju pa se povezujejo s 100 ustanovami, skupinami in posamezniki po vseh državi in tudi onstran naših meja. Namen projekta je opozarjanje na to, kako pomembno je učenje v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.

Spletni koledar vseh prireditev po celotni Sloveniji je dostopen na povezavi: http://tvu.acs.si/koledar/iskanje/.

PROGRAM LURA V OKVIRU TVU 2019

 

Naslov prireditve

Datum in ura prireditve

Kraj izvedbe

Kratek opis prireditve

Nemščina s Čebelico Majo

13. 5. 2019,

od 9.00 do 9.45

Vrtec Ravne na Koroškem,

enota Solzice,

Čečovje 7a,

2390 Ravne na Koroškem

Delavnica, namenjena predšolskim otrokom v starostni skupini od 4 do 6 let. Njen cilj je približati otrokom nemščino na njim prijazen način in vzbuditi željo po nadaljnjem učenju.

Fit do poletja s Sašo Tandar

13. 5. 2019,

ob 16.30

Telovadnica DTK (balkon),

Na gradu 6,

2390 Ravne na Koroškem

Delavnica za izgubo odvečnih kilogramov je namenjena vsem, ki si želijo preoblikovati svoje telo, spremeniti prehranjevalne navade in izboljšati počutje. Program vključuje vadbo, skupinske posvete za izboljšanje prehranjevalnih navad in individualno spremljanje napredka.

 

Nemščina s Čebelico Majo

14. 5. 2019,

od 9.00 do 9.45

Vrtec Ravne na Koroškem,

enota Ajda,

Javornik 56,

2390 Ravne na Koroškem

Delavnica, namenjena predšolskim otrokom v starostni skupini od 4 do 6 let. Njen cilj je približati otrokom nemščino na njim prijazen način in vzbuditi željo po nadaljnjem učenju.

Eterična olja in čustva

14. 5. 2019,

ob 18.00

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem,

Na gradu 1,

2390 Ravne na Koroškem

Eterična olja so hlapljive substance, ki jih pridobivamo iz različnih delov rastlin. Če je rastlina živo bitje, so eterična olja duša rastline. Imajo visoko frekvenco in so zelo dojemljiva za naše vibracije, zato lahko »nizka« čustva, kot so denimo jeza, strah, žalost, nadomestijo s pozitivnimi občutji. Na delavnici se bomo naučili eterična olja uporabiti tako, da nas bodo podprla kot celoto in zaobjela naše fizično, mentalno in čustveno telo. Vsak udeleženec si bo izdelal tudi svojo osebno mešanico za podporo čustvom.

Parada učenja 2019

15. 5. 2019

MOCIS, Slovenj Gradec

Rdeča nit letošnje parade je »Mar mi je

Nemščina s Čebelico Majo

16. 5. 2019,

od 9.00 do 9.45

Vrtec Ravne na Koroškem,

enota Levi devžej,

Kotlje 11,

2394 Kotlje

Delavnica, namenjena predšolskim otrokom v starostni skupini od 4 do 6 let. Njen cilj je približati otrokom nemščino na njim prijazen način in vzbuditi željo po nadaljnjem učenju.

Joga s Tamaro Miler

16. 5. 2019,

od 18.00 do 19.00

Mehanizacija Miler,

Dobja vas 4,

2390 Ravne na Koroškem

Za vse, ki želite razgibati telo in duha. V eni uri se bomo osredotočili na regeneracijo telesa z dihanjem in z različnimi vajami za vrat, hrbet in noge. Nič ni narobe, če ste v boljši ali slabši telesni pripravljenosti, če ste začetnik ali poznavalec joge. Vadba je prilagojena tako skupini kot posamezniku.

 

 

 

Dan odprtih vrat LURA

20. 5. 2019,

od 10.00 do 14.00

Ljudska univerza Ravne na Koroškem – LURA,

Gačnikova pot 3,

2390 Ravne na Koroškem

Informiranje o možnih oblikah vseživljenjskega učenja v naši ustanovi (tečaji, usposabljanja, seminarji …), predstavitev Svetovalnega središča Koroška in pogostitev.

Pravopis za delo in vsak dan

23. 5. 2019,

ob 10.00 do 11.00

Gačnikova pot 3,

2390 Ravne na Koroškem

V delavnici bomo ponovili oziroma osvežili osnovna pravopisna pravila, videli in si zapomnili najpogostejše napake pri pisanju, spoznali, kako pravilno napisati in urediti uradne dokumente, da bo naše jezikovno ogledalo na naslovnika naredilo dober vtis.

Nemška jezikovna čajanka

23. 5. 2019,

od 8.00 do 9.00

Klubski prostor Društva upokojencev Dravograd,

Trg 4. julija 45,

2370 Dravograd

Delavnica je namenjena druženju in obnavljanju nemškega jezika. Sproščena komunikacija ob čaju in kavici, kjer bomo pozabili na strah pred govorjenjem v tujem jeziku.

 

Vrtičkanje in eterična olja: na naraven način nad škodljivce

30. 5. 2019,

ob 18.00

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem,

Na gradu 1,

2390 Ravne na Koroškem

V naravi najdemo vse odgovore. Zakaj bi torej na svojem vrtu v boju proti škodljivcem uporabili strupene sintetične pripravke? Eterična olja nam na povsem naraven način pomagajo pregnati škodljivce iz vrta, povabiti opraševalce rastlin ter nas zaščitijo pred raznimi insekti. Naj bo vrtičkanje prijetno, brezskrbno in dišeče opravilo.

 

Ves program je za udeležence brezplačen.

 

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

Ljudska univerza Ravne na Koroškem – LURA

 

 

  

  

Od pravopisa do pravilnega zapisa

Od pravopisa do pravilnega zapisa

Pisni izdelki, ki jih damo od sebe oziroma ki jih namenimo nekomu drugemu, so naše ogledalo. Ker je slovenščina živ jezik, se s časom posledično spreminjajo tudi njena pravopisna pravila in pravila pisne komunikacije. Marsikdo je mnenja, da moraš biti za pisanje različnih besedil nadarjen in da tega ne zmore vsak. Temu ni tako! Pisanje je veščina, ki jo lahko usvojimo in se je lahko naučimo, zato pa je potrebno nekaj znanja in predvsem veliko vaje.

Z vsakim pisnim izdelkom naredimo določen vtis na naslovnika – pa naj bo to poslana elektronska pošta, opravičilo v šoli, ponudba za izdelek, obvestilo o dogodku, poslani življenjepis, zapisnik sestanka ali motivacijsko pismo potencialnemu delodajalcu … Slovnična pravilnost vsakega zapisanega besedila odraža naš odnos do jezika, do naslovnika, vsebine, izdelka. Nadgradite svojo slovnično, jezikovno in pravopisno znanje, saj si verjetno ne želite, da bi zaradi jezika naleteli na oviro do zastavljenega cilja ali da bi izgubili spoštovanje.

Za vas smo pripravili 3-urni program Od pravopisa do pravilnega zapisa, v katerem boste ponovili oziroma osvežili osnovna pravopisna pravila, videli in si zapomnili najpogostejše napake, ki se pojavljajo pri Slovencih, spoznali, kako pravilno napisati in urediti (uradne) dokumente, da bo vaše jezikovno ogledalo na naslovnika naredilo dober vtis. Seznanili se boste še z osnovami spletnega bontona in s pripomočki, ki vam bodo olajšali kakšen trd jezikovni oreh. In še marsikaj drugega ...

Vabljeni med nas v sredo, 24. aprila, od 15.30 do 17.45, na Ravnah na Koroškem.

Cena: 25 eur/osebo.

Prijave preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko spletne povezave: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/slovenski-jezik-in-kultura/54-od-pravopisa-do-pravilnega-zapisa.

Študijski krožki 2019

Študijski krožki 2019

LURA je na Javni razpis za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2019, ki ga je razpisalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, prijavljala pet študijskih krožkov in vseh pet tudi dobila.

KAJ SPLOH SO ŠTUDIJSKI KROŽKI?

Študijski krožki so brezplačna splošnoizobraževalna oblika prostovoljnega učenja odraslih in predstavljajo organizirano infrastrukturo za samostojno učenje odraslih, za katero so značilni sproščeni in prijatelji odnosi med udeleženci, prostovoljno ustvarjalno in demokratično sodelovanje, enakopravnost med sodelujočimi, osebna komunikacija, ustvarjalno, sodelovalno in načrtovano delo v skupini.

Učenje v študijskih krožkih vodi v konkretne zaključke, kot so izdelki, dogodki, razstave, ekskurzije, literarni večeri, izdaja brošur, prireditve, gledališke in druge vrste predstav … Ob vsem tem se med sodelujočimi vzpostavljajo osebni in prijateljski stiki, zbližujejo se stališča … Z vsem tem študijski krožki krepijo temeljna načela, kot so enakost, demokracija, izkušnje, sodelovanje, svoboda oblikovanja ciljev, izbire kraja, časa, zahtevnosti in intenzitete, kontinuiranost, načrtovanje in aktivno sodelovanje, sprememba na osebni in skupnostni ravni ter akcija.

Udeleženci krožka sami določajo, kaj se bodo učili, kje in kako, sami načrtujejo način dela v njem in se učijo toliko časa in tako poglobljeno, kakor si sami želijo. Z demokratično menjavo znanj, spretnosti in izkušenj spodbujajo svojo intelektualno rast, vzpostavljajo in krepijo vezi med ljudmi in pomembno pripomorejo tudi k bolj kakovostnemu življenju v svojem okolju.

KATERE ŠTUDIJSKE KROŽKE BODO IZVAJALI NA LURA?

LURA je za leto 2019 prijavljala naslednje študijske krožke:

 1. 60 leta LURA;
 2. Spomini na družinsko preteklost;
 3. Ljudsko gledališče;
 4. Kaj pravijo sosedje;
 5. Po stopinjah leških rudarjev.

Vabljeni, da se nam pridružite.

Udeležba je za vse sodelujoče brezplačna!

Več informacij: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko telefonske številke 02 82 15 073.

  

Priprave na maturo iz znanja slovenščine: esej

Priprave na maturo iz znanja slovenščine: esej

Bi radi napisali dober maturitetni esej, pa ne veste, kako? Bi se radi podrobneje pogovorili o vsebini izbranih literarnih besedil in ju bolje razumeli? Bi radi vedeli, kako se maturitetni esej ocenjuje in kako ga uspešno zasnovati?

Izraziti, utemeljiti in napisati svoje mnenje o prebranih književnih delih je sposobnost, ki se je da z vajo naučiti in/ali izboljšati. Ključ do uspešno napisanega maturitetnega eseja je namreč dobra priprava, zato vam ponujamo strnjene vodene priprave na maturo iz slovenščine za šolski esej, ki bodo potekale v desetih korakih:

 1. pričakovanja pred pisanjem eseja, kaj je pomembno in kaj ni;
 2. seznanitev z literarnima deloma, poznavanje zgodovinskega in kulturnega ozadja obeh književnih del, razlaga tematskega sklopa;
 3. razumevanje vsebine in poimenovanje tem, ki ju izbrana romana ponujata;
 4. primerjava (podobnosti in razlike);
 5. kako razdelamo esejska navodila, da bomo uspešno začeli s pisanjem (primeri);
 6. kako izrazimo in utemeljimo svoje mnenje o ponujeni temi eseja;
 7. potek pisanja eseja (osnutek, teza, deli eseja – uvod, jedro, zaključek);
 8. vaje v pisanju eseja in skrben pregled vsebinskega in jezikovnega dela eseja;
 9. tipične napake, ki se pojavijo pri pisanju in kako jih uspešno odpraviti;
 10. pisanje eseja po navodilih in natančen pregled napisanega.

Program 10 KORAKOV DO USPEŠNO ODPISANEGA ESEJA bo potekal 16 pedagoških ur (8 srečanj, 2-krat tedensko) in se bo pričel predvidoma 18. 3. 2019. Šolski esej pri slovenščini prinaša kar 50 % končne ocene!

Priprave bo izvajala profesorica slovenskega jezika in književnosti z bogatimi pedagoškimi izkušnjami, zunanja ocenjevalka za maturo iz slovenščine pri RIC-u.

Prijave zbiramo preko spletnega obrazca (https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/priprave-na-maturo/29-slovenscina/73-deset-korakov-do-uspesno-odpisanega-eseja), osebno na LURA ali preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!