Obvestila

Literarni pohod na Suško v okviru ŠK Bralna (e-)kavarna

Literarni pohod na Suško v okviru ŠK Bralna (e-)kavarna

Ste že slišali za Suško, »gladovno« vodo … in objete bukve?

Udeleženci študijskega krožka Bralna (e-)kavarna, ki ga vodi mentorica dr. Anja Benko, smo prebrali knjigo dr. Franca Sušnika In kaj so ljudje ko lesovi in obiskali opuščeno domačijo Suško, kjer so živeli in kmetovali predniki pisatelja, knjižničarja, pedagoga, zgodovinarja, publicista in zavednega Korošca ter ustanovitelja Gimnazije Ravne na Koroškem in Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.

Literarni pohod na Suško smo pričeli »pri mokrem jopiču« na Obretanovem pod Uršljo goro, kjer je spomenik žrtvam NOB, ki ga je načrtoval arhitekt Franc Mezner, lirična besedila pa napisal dr. Franc Sušnik. Od tam smo zaobšli Suške plaze, se ustavili pri »objetih bukvah« ter dospeli na Suško »freto«, kjer smo brali knjigo In kaj so ljudje ko lesovi, poslušali pravljico Hvaležni medved ter klepetali o starih časih pod Goro. Spustili smo se do izvira »gladovne vode«, se odžejali in se do »mokrega jopiča« vrnili čez Sušnikov vrh mimo »macesna na tri vrhe«.

 

 

Po obisku Suškega smo soglasno pritrdili pisateljevim besedam:

»Kar je v dolini premalo lepote, vsa je vzkipela v našo goro: v sinji baržun njenih lesov in v rdeče slapove šenturšeljc; v mogočno veličastvo njenih vih, v mir njenih mehkolasih trat in v svobodne razglede njenega vrha. In ko ji sonce zjutraj oblije teme s poljubom prve ljubezni in ji sname megleno odejo z naročja in izpod nog, se zmezijo sive skale ko ovčje črede, sence bežijo v divje globače Pogorelca in Rup, gams vodi družino v Suške frate; v Črnem vrhu, v Plešivški kopi zaihtijo sekire in smreke zastočejo od bridke sle; jutro raste na Vernaci, raste in cveti na požganišču v Šeserju in pri Jelenu, cveti in prede zlato kodeljo od Ivarti do Prežiha, in zvon zatrepeče po sončni tenčici in dan je razsut v razkošne dalje.«

»Ali na Suškem so bili vajeni rasti ko gabri in bukve v gori. Stegovali so korenike po plitvi zemlji in sesali iz nje in se stegovali skozi goščo križev k soncu po rast in življenje; kar je obtičalo v čami, je usahnilo. Nov Sušnik je prirastel, novo Sušnico si je našel med deklami okoli Uršlje gore, novi otroci so se rodili, eni vzcveteli od gorskega sonca, drugi umrli, ker so bili prezgodaj rojeni kje mimogrede sredi ozar ali so omagali ali se zadušili v joku, ko je mater podila nevihta z garami po zadnje snopje. Toda rod na tej kruti zemlji na Suškem vrhu nikoli ni usahnil. Vsako leto je odrajtal sveti Uršuli na Gori svojo dolžno ovco in ni izbiral ne najbolj medle ne stare. Zato nobenemu Sušniku ni šlo trdo, ko si je prosil ženo; sveta Uršula, varuhinja devic daleč naokoli , je skrbela za Suške, in če mlade ni bilo, je bila starejša, a še vedno kos trpljenju in rojenju

(T. Sušnik, Življenje in delo dr. Franca Sušnika; Poglavje iz nenapisanega romana)

Galerija dogodka je dostopna na: https://lura.si/utrinki/galerija/315-studijski-krozek-bralna-e-kavarna-2021-literarni-pohod-na-opusceno-domacijo-susko-17-6-2021.

Udeleženci so o literarnem sprehodu zapisali, da »je bilo spominjanja vredno«, »da je bil super pohod na Suško« ipd., vsi pa so izrazili še željo, da se čim večkrat dobimo na prelepih in premalo znanih kotičkih naše Koroške ter jo spoznamo še iz drugačne literarne perspektive.

 

Zapisala: Peter Buhvald, vodja literarnega sprehoda na Suško,

in Anja Benko, mentorica študijskega krožka

 

Študijske krožke sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Občina Ravne na Koroškem, njihov koordinator pa je ACS – Andragoški center Slovenije.

Študijski krožek Jezikovni ringelšpil

Študijski krožek Jezikovni ringelšpil

Ljudska univerza Ravne na Koroškem vas v sodelovanju z Društvom upokojencev Dravograd vabi, da se pridružite študijskemu krožku z naslovom Jezikovni ringelšpil. Naš cilj je obujanje spominov na otroške igre, ki smo se jih igrali, na izštevanke, ki smo jih ob tem govorili, in igrače, s katerimi smo si popestrili brezskrbne trenutke.
 
Prijetna druženja bomo vsebinsko sooblikovali vsi udeleženci. Rezultate našega dela pa bomo predstavili tudi v lokalni skupnosti.
 
Prvo srečanje bo v sredo, 21. julija 2021, ob 9. uri, v klubski sobi Društva upokojencev Dravograd. Študijski krožek bo potekal do sredine septembra 2021 in je za udeležence brezplačen.
 
Prijave zbiramo na telefonski številki 040 566 747 (Maja, LURA) in 041 995 239 (Ivanka Mori).
 
Za vse dodatne informacije pa smo vam na voljo na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Priprava na zaposlitveni razgovor

Priprava na zaposlitveni razgovor

Skrbno napisana življenjepis in prijava vas pripeljeta do zaposlitvenega razgovora za prosto delovno mesto. Za marsikoga to predstavlja zelo stresno situacijo, zato smo za vas pripravili delavnico, kjer se boste lahko na zaposlitveni razgovor pripravili in s tem povečali svoje možnosti, da razgovor uspešno opravite ter pridobite želeno zaposlitev.

V okviru KISS (https://www.lura.si/svetovalni-krog/kiss-korosko-informacijo-in-svetovalno-sredisce) vas vabimo, da se nam pridružite na brezplačni spletni delavnici Priprava na zaposlitveni razgovor, ki bo potekala v torek, 22. 6. 2021, ob 10. uri, na spletni platformi ZOOM in bo trajala predvidoma eno uro.

Potrebne so predhodne prijave na telefonsko številko 040 566 747, preko e-pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (napišite svoje kontaktne podatke in telefonsko številko) ali preko google obrazca: https://forms.gle/W8NDpw2BLwNkMgCa6.

Lepo vabljeni!

 

Spletno predavanje: Otrok in pes & pasja govorica telesa

Spletno predavanje: Otrok in pes & pasja govorica telesa

V okviru KISSLjudske univerze Ravne na Koroškem, bo v sredo, 26. 5. 2021, ob 20. uri, na spletni platformi Zoom, predavanje na temi otrok in pes ter pasja govorica telesa. Predavateljica – mag. Sabina Stariha Pipan, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, se že od leta 1990 ukvarja s svetovanjem skrbnikom, katerih živali imajo vedenjske težave. Poleg mnogih člankov s tega področja je napisala tudi knjigo Vzgojimo psa – učinkovito, a prijazno!, ki je doživela že tretji ponatis.

Predavanje je namenjeno lastnikom psov, tistim, ki si to želijo postati in družinam s psom. Mag. Sabina Stariha Pipan se bo v spletnem seminarju osredotočila na tematiko otroka in psa, na osnove pasje govorice telesa ter napotke, kako zagotoviti učinkovito in prijetno sobivanje psa z ostalimi člani družine. V drugem delu spletnega seminarja boste lahko s predavateljico delili svoje izkušnje z vzgojo psov in jo vprašali, kar vas zanima.

Dobrodošli!

Kdaj? >> V sredo, 26. 5. 2021, ob 20. uri, na Zoom platformi.

Prijave! >> Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Dolžina predavanja >> 1 ura.

Cena >> 5 €.

Število mest na dogodku je zaradi zagotavljanja kvalitetne komunikacije omejeno.

Vabimo vas, da se spletnega predavanja, če vam razmere omogočajo, udeležite s psom.

George Gordon Byron – Epitaph to a Dog

Predavanje Zlati rez

Predavanje Zlati rez

Ste se kdaj med iskanjem polžjih hišic na morski obali začudili nad izjemno popolnostjo njihovih spiralasto zavitih hišic? Ste kdaj opazili, kako rastejo sončnična semena in semena v sredini cvetov? Ali veste, kako hitro bi se v idealnih okoliščinah lahko razmnoževali zajci? Ste kdaj izračunali količnik med daljšo in krajšo stranico bančne kartice? Kako to, da sta npr. človeško telo in narava polna popolnih matematičnih razmerij? Od kod ta popolnost in skladnost?

Vašo radovednost pri zgoraj navedenih vprašanjih je spodbudil ZLATI REZ, …

  • … matematični pojem oziroma razmerje, ki ima veliko zanimivih lastnosti;
  • … ki je popularen in priljubljen že od starega Egipta naprej;
  • … razmerje, s katerim so se ukvarjali znani matematiki, umetniki, biologi idr. (npr. Platon, Evklid, Kepler, Fibonacci, Ohm, Leonardo da Vinci, Bach, Mozart …), saj se zelo pogosto pojavlja v vsakdanjem življenju, v človeškem telesu, naravi, arhitekturi, glasbi, umetnosti, psihologiji …;
  • … eno »najlepših«, najzanimivejših in najznamenitejših »števil« na svetu.

O zlatem rezu nam bodo z različnih strokovnih vidikov spregovorili:

  • DRAGOMIR BENKO, profesor matematike, direktor Šolskega centra Ravne na Koroškem in ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem;
  • ALIJANA TERTINEK, profesorica likovne umetnosti na Gimnaziji Ravne na Koroškem in na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem;
  • DANIJEL VIDAKOVIĆ, biofizik na Gimnaziji Ravne na Koroškem.

Predavanje bo potekalo preko spletne platforme ZOOM, in sicer v PONEDELJEK, 24. 5. 2021, ob 20. URI.

Potrebne so PREDHODNE PRIJAVE: osebno (na sedežu LURA), preko telefona/sms sporočila (040 566 747 ali 02 82 15 073), elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Poljudnoznanstveno predavanje se organizira v sklopu projekta, v katerega smo se na iniciativo dr. Tomaža Rožena, župana Občine Ravne na Koroškem, povezali Občina Ravne na Koroškem kot pobudnik, Gimnazija Ravne na Koroškem kot izvajalec in Ljudska univerza Ravne na Koroškem kot organizator. S tovrstnimi večeri želimo v ljudeh spodbuditi interes za različna strokovna področja, dvigniti naša védenja in zanimanje med ljudmi za določene teme, (o)krepiti našo lokalno skupnost ipd.

Na večer radovednosti vabljeni vi in vaši prijatelji.

»Geometrija ima dve veliki bogastvi: eno je Pitagorov izrek in drugo je delitev daljice na največje in srednje razmerje (zlati rez).

Prvega lahko primerjamo z mero za zlato, drugega pa lahko imenujemo dragoceni dragulj

(Johannes Kepler)

Moj drugi dom

Moj drugi dom

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem bomo v mesecu maju in juniju ob torkih pripravili pogovorne urice za priseljence, ki bi radi spoznali svoj kraj bivanja v nekoliko drugačni luči. Skozi sproščena srečanja, ki bodo potekala preko spletne platforme Zoom, se bomo pogovarjali o naših navadah in običajih, šolskem sistemu, kulinariki, medijih, spoznali boste Slovenijo in svoj domači kraj.

Prvo srečanje bo potekalo v torek, 18. 5. 2021, od 10. do 11. ure.

Potrebne so predhodne prijave preko telefonske številke 02 82 15 072 oz. 040 566 747, preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (napišite svoje kontaktne podatke in telefonsko številko) ali preko https://forms.gle/L4Bu1KE3NP2mKBqB6.

Po prejeti prijavi vam bomo dan pred začetkom poslali spletno povezavo.

Udeležba je brezplačna.

Lepo vabljeni!

Predavanje Prehranska dopolnila v rekreativnem športu

Predavanje Prehranska dopolnila v rekreativnem športu

Na predavanju na temo uporabe prehranskih dopolnil v športu, s poudarkom na uporabi v rekreativnem športu, se bo predavateljica – Živa Ledinek, dr. med., osredotočila na vprašanja, kot so:

  • Zakaj uporabljamo prehranska dopolnila? > medicinsko utemeljeni vidik uporabe prehranskih dopolnil;
  • Kakšen je (ergogeni) učinek prehranskih dopolnil? > učinkovitost prehranskih dopolnil;
  • Kako je prodaja prehranskih dopolnil zakonsko regulirana v Evropski uniji? > varnost prehranskih dopolnil.

Podala bo praktične primere iz rekreativnega športa o neželenih posledicah uporabe prehranskih dopolnil.

Živa Ledinek, dr. med., je športnica (v srednješolskem obdobju se je aktivno ukvarjala s športnim plezanjem in nastopila na treh mladinskih svetovnih prvenstvih kot članica slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju) in Ravenčanka. Trenutno je zaposlena na Oddelku za patologijo UKC Maribor, ob tem pa je še doktorska študentka Biomedicinske tehnologije na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je tudi končala dodiplomski študij. V prostem času sodeluje s Slovensko antidoping organizacijo (SLOADO) ter predava mladinskim reprezentancam in dijakom športnih oddelkov srednjih šol o nevarnostih dopinga v športu.

O prehranskih dopolnilih v rekreativnem športu bomo z našo sogovornico spregovorili v ponedeljek, 17. 5. 2021, ob 20. uri, preko spletne platforme ZOOM. Udeležba je brezplačna.

Prehodne prijave: osebno (na sedežu zavoda: Gačnikova pot 3, Ravne na Koroškem), preko telefona/sporočila (040 566 747 ali 02 82 15 073) ali elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Vabljeni.

Predavanje Spodbuda za zdravo življenje

Predavanje Spodbuda za zdravo življenje

Ljudska univerza Ravne na Koroškem (LURA) na pobudo dr. Tomaža Rožena, župana Občine Ravne na Koroškem, in v sodelovanju s profesorji iz Šolskega centra Ravne na Koroškem, Gimnazije Ravne na Koroškem, organizira že tretje predavanje, ki bo tokrat namenjeno tematiki s področja športa in ga bo izpeljal Stane Lodrant. S tovrstnimi organizirami večeri želimo spodbuditi učenje, pridobivanje védenj, širjenje uporabnih znanj ter okrepiti in soustvarjati gradnjo učeče se skupnosti.

POTREBA BO GIBANJU JE VEČNA.

Stane Lodrant v svoji knjigi Med nebom in zemljo (2021) piše: 

»Globlje ko brskamo po zgodovini, bolj upravičeno je človekovo delovanje namesto športna aktivnost imenovati boj, ples … V jeziku kineziologov (raziskovalcev v športni znanosti) je to imenovano gibalna dejavnost. Teh »treningov« vsekakor ne bi mogli ločiti iz sklopa vsakodnevnih opravil človeka, saj so bili življenjska nujnost. Delovna in religiozna dejavnost sta bila bistvo življenja našega predhodnika. Prikupiti se je bilo treba bogovom s plesom, loviti divjačino, bojevati se in ostati živ. Samo močni in zdravi so ostajali. Boj za obstanek je v zgodovini zahteval samoobvladovanje, pokorščino … in tudi umske kvalitete. In vse se je nujno pililo v življenju. Pa ne samo v enem življenju, ampak v dolgi razvojni poti človeštva. Narava je anomalije hitro odplaknila, čeprav brez grešnikov nikoli ne gre. A odleteli so kot suhe veje na drevesu. Zdravi sokovi so pa šli višje in dalje.«

 

Na predavanju Spodbuda za zdravo življenje bo Stane Lodrant, profesor športne vzgoje na Gimnaziji Ravne na Koroškem, spregovoril prepotrebnem aerobnem delu, o usmerjenih namenskih vajah, o postavljanju vadbe … Opozoril bo na to, da naše zdravje ni samoumevno, da se moramo zanj vsak pri sebi potruditi, saj je to dejansko naš »kredit« za starost.

Vabljeni k spoznavanju športa z nekoliko drugačnega vidika.

Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko telefona (040 566 747, 02 82 15 072).

 

Pri izvedbi poljudnoznanstvenih predavanj, vezanih na različna strokovna področja in naše lokalno okolje, se je javni zavod LURA povezal v partnerstvo z Občino Ravne na Koroškem in Gimnazijo Ravne na Koroškem.

Na voljo so sredstva za razvoj starejših zaposlenih

Na voljo so sredstva za razvoj starejših zaposlenih

Javni, štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil javni razpis za podporo podjetjem pri pripravi strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih in krepitvi njihovih kompetenc 2021 v okviru programa »Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI)«, ki je odprt do petka, 23. 4. 2021.

Razpis vam omogoča pridobitev sredstev za izdelavo strategije in brezplačna izobraževanja po vaši meri.

 

V našem zavodu se zavedamo, kako pomemben je v podjetju izkušen in usposobljen kader, njegov razvoj pa mora biti zastavljen sistematično in celostno. Zato vam nudimo pomoč v vseh fazah projekta (prijava, izvedba in poročanje).

 

Besedilo razpisa: https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/jr-asi

 

Za več informacij smo vam na voljo.

 

T: 040 566 747 ali 02 821 50 72

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!

Ravnilo za pomoč pri branju

S premikanjem miškinega kazalca po spletni strani vam bo ravnilo sledilo.
Da spletno ravnilo izklopite, uporabite tipko ESC ali gumb na levi strani strani za IZKLOP RAVNILA.