Obvestila

Brezplačni tečaj nemščine

Brezplačni tečaj nemščine

Juni ist da! Es ist Zeit für den Deutschkurs! Bist du dafür?

V mesecu juniju vam nudimo možnost brezplačnega 10-urnega tečaja nemščine v spletni obliki. Naš cilj je, da se vam kot zavod za izobraževanje odraslih predstavimo s sodobno in učinkovito metodo poučevanja tujih jezikov na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem.

Spletni tečaji so oblika poučevanja na daljavo, ki se bo v prihodnosti vse bolj uveljavljala. Kljub temu da imajo številni o tej obliki dela pomisleke, pa ima e-poučevanje številne prednosti: tečaja se lahko udeležite od kjer koli, udobje in varnost domačega okolja vam omogočata večjo angažiranost in sproščenost, boljša pa je tudi koncentracija.

Brezplačni tečaj nemščine je namenjen vsem vam, ki se želite naučiti ali izboljšati svoje znanje. (Prednost pri vključitvi bodo imeli brezposelni in iskalci nove zaposlitve, udeležite pa se jih lahko tudi vsi ostali – od študentov do upokojencev.)

Pred pričetkom tečaja bomo le za vas izvedli individualni uvrstitveni test (za udeležence s predznanjem), pri katerem bomo ugotovili, kakšna je raven vašega znanja. Namen tega je, da vas lažje uvrstimo v ustrezno skupino udeležencev.

Tečaj bo potekal dvakrat tedensko (predvidoma v dopoldanskih urah), po dve šolski uri, preko spletne platforme Zoom. (Dan in uro vam bomo sporočili naknadno.)

Za več informacij nas pokličite na telefonsko številko 02 82 15 072 ali pa nam pišite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Informativna prijava na tečaj

Polja označena z (*) so obvezna!
Invalid Input

Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Izberite!
Invalid Input
Neveljaven podatek!
Invalid Input

Manjkajoč podatek!
Neveljevno!

Vrata Ljudske univerze Ravne na Koroškem ponovno odprta!

Vrata Ljudske univerze Ravne na Koroškem ponovno odprta!

POMEMBNO OBVESTILO!

V ponedeljek, 18. 5. 2020, ponovno odpiramo vrata Ljudske univerze Ravne na Koroškem, in sicer v skladu z navodili za varno izvajanje izobraževalne dejavnosti po smernicah Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po navodilih pristojnih organov bomo znova pričeli izvajati nekatere izobraževalne dejavnosti za odrasle. Seveda bodo ob tem veljala posebna higienska priporočila in preventivni ukrepi, saj nam je vaše in naše zdravje na prvem mestu.

KRATKA NAVODILA ZA UDELEŽENCE IN OBISKOVALCE

 

Za obisk se potrebno v naprej najaviti na telefonsko številko: 02 821 50 73 ali preko spletne pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Udeleženci in obiskovalci vstopajo v prostore LURA samo po predhodnem naročilu oziroma dogovoru. Priporočamo, da vse postopke, če je le mogoče, urejate preko spleta, elektronske pošte ali telefona.

Ob vstopu v prostore mora vsak obiskovalec izpolniti izjavo ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19, ki se bo nahajala na mizici pred vstopom v zavod, najdete pa jo tudi na dnu tega prispevka.

Ob vstopu v prostore uporabljajte masko in razkužilo za roke. Upoštevajte higieno rok in kašlja ter navodila zaposlenih. Prosimo, da se držite medosebne minimalne razdalje od 1,5 do 2 metra.

Veselimo se našega ponovnega snidenja!

Za vsa dodatna vprašanja smo vam dosegljivi preko telefona (02 82 15 073) ali elektronski pošti.

Ostanite zdravi.

Mesec brezplačnih tematskih svetovanj

Mesec brezplačnih tematskih svetovanj

V mesecu maju vam na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem v okviru projekta ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih) svetovalka Maja nudi tedenska brezplačna tematska svetovanja.

PRVI TEDEN:

UGOTAVLJANJE IN VREDNOTENJE PREDHODNO PRIDOBLJENEGA ZNANJA

(od 4. do 10. 5. 2020)

Prvi teden v maju bo namenjen ugotavljanju in vrednotenju vašega predhodno pridobljenega znanja nemščine.

Vrednotili in priznavali vam bomo vso do sedaj usvojeno znanje, ki ste ga pridobili po formalni (šola) ali neformalni (tečaji, samoizobraževanje …) poti.

Znanje bomo ovrednotili na področju razumevanja, govorjenja in pisnega sporočanja, v skladu s Skupnim evropskim referenčnim okvirjem za jezike in ga razvrstili v ravni (A1 in A2, B1 in B2, C1 in C2).

Na koncu vam bomo izdali tudi potrdilo o znanju jezika, ki vam bo lahko služilo kot povratna informacija, priloga k življenjepisu ali kot spodbuda za nadaljnjo izobraževalno pot.

DRUGI TEDEN:

POMOČ PRI UČENJU

(od 11. do 17. 5. 2020)

Drugi teden bomo pomagali otrokom pri učenju.

V času učenja na daljavo se tako starši kot otroci srečujemo z vrsto težav: obremenjeni smo z učno snovjo, z učnimi tehnikami in posledično tudi z ocenami. Kako pomagati otroku, da bo snov čim bolje razumel in jo na koncu tudi obvladal? Na kakšen način naj otroku razložimo določeno učno vsebino? Kako naj se otrok samostojno loti učenja? Kakšni so triki pri tem?

V veliko pomoč nam bo poznavanje otrokovega učnega stila in učnega tipa. Temu bomo nato prilagodili učne tehnike in zasnovali učno strategijo, ki vam bo pomagala, da bo osvajanje znanja potekalo hitro, učinkovito in brez stresa.

Razviti je namreč potrebno osebni stil učenja, ki bo kar najbolj upošteval otrokove individualne posebnosti in hkrati vključeval aktivne metode, ki podpirajo naraven način učenja.

TRETJI TEDEN:

PISANJE ŽIVLJENJEPISA IN PROŠENJ

(od 18. do 24. 5. 2020)

Tretji teden bo namenjen pomoči pri pisanju življenjepisa in prošenj, ki bodo prepričale delodajalca.

Življenjepis in spremno pismo sta ogledalo tistega, ki ju pošilja, zato morata biti dobro napisana. Ker je povpraševanje po delu veliko, mora biti tudi prošnja oblikovana tako, da bo pritegnila pozornost in v pozitivnem smislu izstopala iz povprečja.

Seznanili vas bomo z različnim oblikami prošenj za delo (spremno, motivacijsko pismo ipd.) in s predlogami za pisanje življenjepisa, ob tem pa z vami delili uporabne nasvete, navodila in trike, ki vam bodo pomagali pri uspešni prijavi.

Ob poplavi vseh možnih navodil in informacij, vam bomo z individualnim svetovanjem pomagali sestaviti življenjepis in prošnjo, ki bosta odraz vas in vaših kariernih ciljev, nanašajočih se na potrebe posameznega delodajalca.

ČETRTI TEDEN:

KARIERNA ORIENTACIJA

(od 25. do 31. 5. 2020)

V četrtem tednu se bomo posvetili karierni orientaciji, kjer bomo ugotavljali poklicne interese in prepoznavali posameznikova karierna sidra.

Namen karierne orientacije je sistematično razvijanje vaše kariere in zmožnosti za preudarno odločanje o lastnem izobraževanju, interesnih dejavnostih, o poklicu in delu, in sicer na osnovi poznavanja lastnih sposobnosti, interesov, želja, potreb, osebnostnih lastnosti, vrednot, stališč, tudi potreb in priložnosti v realnem okolju.

 

Kontaktirajte nas preko telefona ali elektronske pošte, z veseljem vam bomo pomagali!

T: 02 82 15 072

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Svetovanja sodijo v sklop projekta ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih), ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

 


 

 

Svetovanje na daljavo

Svetovanje na daljavo

V času negotovosti, strahov pa tudi novih izzivov se nam vsem poraja nešteto vprašanj.

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem smo vam v okviru projekta ISIO na voljo za vse informacije, nasvete in svetovanja.

?

 • Kako lahko najbolje izkoristim čas brezposelnosti?
 • Kateri poklic mi je »pisan na kožo«?
 • Kako napišem življenjepis in prošnjo, ki bo prepričala delodajalca?
 • Kako lahko najbolje pomagam svojemu otroku pri učenju?
 • Kje se lahko udeležim raznih tečajev in kateri so brezplačni?
 • Na katerem nivoju je moje znanje tujega jezika in kje lahko pridobim potrdilo o tem?
 • Kateri izobraževalni programi so pravi zame?

Kontaktirajte nas preko telefona ali elektronske pošte, z veseljem vam bomo pomagali!

T: 02 821 50 72

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Nujno obvestilo glede epidemije

Nujno obvestilo glede epidemije

Na podlagi izdanih ukrepov, priporočil, navodil, odločb ... NIJZ, ministrstva, Vlade RS ... vse naše uporabnike, zunanje partnerje in druge obveščamo, da v Ljudski univerzi Ravne na Koroškem do nadaljnjega zaradi preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom obiski v poslovnih prostorih našega zavoda niso mogoči in da odpovedujemo vse predvidene aktivnosti.

POMEMBNO: Izredni srednješolski program Ekonomski tehnik (SSI) bomo izvajali na daljavo in preko spleta. O vsem potrebnem vas bo obveščala organizatorka izobraževanj. 

Ljudska univerza Ravne na Koroškem bo zaprta od 16. 3. 2020 do preklica.

V tem času vam bomo dosegljivi vsak delavnik, od 8.00 do 12.00, in sicer preko telefona (041 313 838) ali preko elektronskih pošt (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

V primeru, da bodo NIJZ, Vlada RS, ministrtva ... podali druga/dodatna navodila, vas bomo sproti obveščali.

Prosimo za razumevanje, pozivamo vas k strpnosti in vam želimo vse dobro, največ pa zdravja.

Kolektiv Ljudske univerze Ravne na Koroškem

Preventivni ukrepi na LURA ob pojavu koronavirusa

Preventivni ukrepi na LURA ob pojavu koronavirusa

Spoštovani!

Obveščamo vas, da smo zaradi hitrega širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 v Sloveniji in zaradi preventivnih zdravstvenih ukrepov v javnem zavodu LURA od četrtka, 12. 3. 2020, do preklica odpovedali vse načrtovane tečaje, delavnice in ostale izvedbe, saj slednji v zaprtih prostorih pomenijo preveliko zdravstveno tveganje za vse naše udeležence, predavatelje in tudi za nas, organizatorje. Dejavnosti bomo nadomestili takoj, ko bo to dopuščala situacija v državi. Vse že prijavljene bomo o vsem obveščali preko elektronske pošte in preko telefona.

Na oglasni deski zavoda in na naši spletni strani si lahko preberete natančna navodila za preventivne ukrepe, ki smo jih v zavodu sprejeli in jih upoštevamo.

Prosimo in pozivamo vas, da v kolikor pri sebi opazite kakršne koli simptome ali sum na okužbo s koronavirusom, da v naše poslovne prostore na zahajate in nas v primeru, da ste bili naš udeleženec/predavatelj/obiskovalec kontaktirate preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali preko telefona (02 82 15 072).

O nadaljnjih postopkih in o novih terminih izvedb vas bomo sproti obveščali.

Za razumevanje se vam zahvaljujemo. Želimo vam veliko zdravja.

Kolektiv Ljudske univerze Ravne na Koroškem

Usmeritve in navodila glede koronavirusa

Usmeritve in navodila glede koronavirusa

Spoštovani udeleženci!

Države Evropske unije so glede na ugotovljene primere okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) na severu Italije sprejele številne ukrepe za omejitev širjenja omenjenega virusa. Razloga za preplah še ni, a je kljub temu potrebno biti skrajno previden.

Po navodilih Ministrstva za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije z dne 24. 2. 2020 vas obveščamo, da posebnih omejitev pri izvajanju pouka in dejavnosti pristojno ministrstvo do nadaljnjega ne predvideva.

Zaposleni v javnem zavodu LURA redno in vsakodnevno spremljamo informacije, podane preko Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (povezava: https://www.ecdc.europa.eu/en) ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ (povezava: https://www.nijz.si/), ki dnevno posodabljata podatke.

Glede na dejstvo, da se je virus že množično razširil, tudi na LURA sprejemamo priporočila in zaposlenim, izvajalcem in udeležencem svetujemo preventivno delovanje, vse z namenom, da preprečimo pojav in kasnejše morebitno širjenje.

Priporočila za samozaščitno delovanje so sorazmerna glede na trenutni pojav virusa in jih bomo po potrebi glede na razvoj situacije nadgrajevali.

KORONAVIRUS

Koronavirus (SARS-CoV-2) povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi podobnimi gripi.

Virus se prenaša kapljično, s tesnejšim stikom z drugo osebo ali ob stiku z onesnaženimi površinami.

PRIPOROČILA POTNIKOM

koronavirus_nasveti-za-potnik.pdf
Popularno 584.5 KB
05/03/2020 14:18:08

PREPREČEVANJE OKUŽBE

(Vir: NIJZ)

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, ki so navedeni v nadaljevanju.

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Pravilna higiena kašlja

navodila_higiena-kaslja_0.pdf
Popularno 2.48 MB
05/03/2020 14:18:22

Nasveti za umivanje rok

navodila_higiena-rok_splosna-javnost.pdf
Popularno 2.48 MB
05/03/2020 14:18:32

Zaščitne maske

SIMPTOMI

Simptomi so:

 • glavobol in povišana temperatura,
 • težave z dihanjem,
 • izcedek iz nosu,
 • kašelj,
 • slabo počutje in bolečine v mišicah.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkov okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2–4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

UKREP

(Vir. Zavod za varstvo pri delu) 

SUM NA OKUŽBO

NAVODILA OB SUMU NA OKUŽBO

 

 

PREPREČEVANJE ŠIRJENJA NOVEGA KORONAVIRUSA

 

NAVODILA ZA BOLNIKA V DOMAČI OSKRBI

 

PRIPOROČILA ZA SAMOZAŠČITNO DELOVANJE UDELEŽENCEV V LURA

 

V javnem zavodu LURA bomo spremljali dogajanje in ravnali po priporočilih, ki jih bomo dobili od NIJZ in MIZŠ.

Vsi izvajalci in udeleženci v LURA morajo upoštevati priporočila za samozaščitno delovanje, navedeno v tem sestavku. Paziti morajo na higieno rok in kašlja.

Udeleženci, ki se slabo počutijo in/ali kašljajo, naj ostanejo doma in se tečaja/delavnice naj ne udeležijo.

Bodi sam svoj krojač (začetni tečaj šivanja)

Bodi sam svoj krojač (začetni tečaj šivanja)

Vabimo vas, da se nam pridružite na začetnem 30-urnem tečaju šivanja BODI SAM SVOJ KROJAČ, NADOBUDNI ZAČETNIK, ki bo potekal pod mentorstvom modne stilistke. Gre za zelo kvaliteten tečaj, na katerem se pridobi strokovno znanje. Primeren je za vse, ki se želite sami izpopolniti v šivanju in se te veščine naučiti na dolgi rok.

Vsi udeleženci na vsakem tečaju prejmejo skripta in navodila za izdelavo. Material za vaje in vajenice dobijo udeleženci na tečaju, material za izdelke pa prinesejo s seboj. Šivalni stroj za udeležbo ni potreben. Prav tako za udeležbo ne potrebujete predznanja.

Tečaji bodo potekali v prijetnem vzdušju, pod igle in blago vam bo gledala priznana šivilja s pedagoškimi izkušnjami, ki obvlada šivanje in vam bo znala svetovati ter pomagati na vsakem koraku in pri vsaki težavi.

Želimo si, da bi se na razpisanih tečajih zabavali, se naučili česa novega in pridobili znanje za izdelavo unikatnih izdelkov iz zbirke vaših navdihov, ki vam ga bodo zavidale marsikatere prijateljice in sosedje. Zato – podarite sami sebi ali komu drugemu tečaj šivanja, naredite z možgani odklop od vsakdanjih obveznosti, vzemite si čas le zase in se potopite v čarobni svet šivanja, ustvarjanja in iznajdljivosti.

Tečaj bo potekal v mesecu marcu, ob petkih popoldne in ob sobotah dopoldne, in sicer: 6. in 7. 3., 13. in 14. 3., 27. in 28. 3. 2020.

Več o tečaju in prijave: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/sivanje/50-bodi-sam-svoj-krojac-zacetni-in-nadaljevalna-tecaja-sivanja.

Načrtujte si svojo sanjsko okolico oziroma vrt

Načrtujte si svojo sanjsko okolico oziroma vrt

Se želite s pomočjo strokovnjakinje naučiti, kako urediti okolico vašega domovanja? Vas mučijo vprašanja, kako načrtovati vrte, ki jih vidite v raznih revijah in bi si katerega od njih želeli imeti tudi doma? Kaj je pri načrtovanju okolice/vrta pomembno? Ne veste, kam bi kaj zasadili, kje bi naredili kakšno potko, kako bi organizirali druge elemente v prostoru? Se vsako leto jezite zaradi trave okoli vašega doma, ker ni takšna, kot bi si jo želeli?

Za vas smo pripravili 8-urno delavnico, na kateri bomo poskušali odgovoriti na zgornja in tudi druga vprašanja, ki vas mučijo na to tematiko. Vodila jo bo strokovnjakinja - Marija Herman Planinšek (Drevesnica Omorika). Potekala bo v ponedeljek, 2. 3. 2020, in v četrtek, 5. 3. 2020, od 16. do 19. ure.

Več informacij dobite na telefonski številki: 02 82 15 072 ali preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Več o programu in prijave: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/vrtnarjenje/59-nacrtujte-si-svojo-sanjsko-okolico.

Delavnica: reiki (1. stopnja)

Delavnica: reiki (1. stopnja)

V nedeljo, 15. 3. 2020, vas vabimo na delavnico Reiki (1. stopnja), ki bo potekala na Ravnah na Koroškem. Na 4-urni delavnici boste spoznavali starodavno metodo naravnega zdravljenja s pomočjo univerzalne življenjske energije (reiki). V prvem delu boste seznanjeni s teoretičnimi osnovami in se boste naučili, čemu je namenjen in kako deluje. Drugi del delavnice je praktičen: s polaganjem rok se boste naučili osnov te zdravilne metode oziroma stopili na pot duhovnega razvoja.

Reiki je način prelivanja univerzalne življenjske energije, ki jo zdravilci kot prevodniki pretvarjajo iz Zemlje in vesolja. To energijo usmerjajo na zdravljenca, ki stik občuti kot mravljince ali toploto. Za izvajanje niso potrebne posebne sposobnosti, zato je reiki namenjen vsem. Bolj, ko ga uporabljamo, močnejši je pretok energije teče skozi naše telo. Izboljša tudi naše počutje.

Z reikijem je mogoče zdraviti neposredno z rokami, po končani drugi stopnji, ki bo organizirana kasneje, pa lahko zdravilec pošilja energijo tudi na daljavo. Po štirih stopnjah usui reikija se zdravitelj nauči mojstrstva in zna operirati s šestimi simboli, ki jih aktivno vizualizira in projicira na zdravljenca.

Pomembno pri tem je, da reiki ne more nikomur škodovati, saj zdravljenec ne more prejeti več energije, kot jo lahko sprejme.

Za dodatne informacije smo Vam na voljo na telefonski številki 02 821 50 73 ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Prijava je mogoča preko zgoraj navedenega telefona in elektronske pošte ali preko spletnega obrazca: https://lura.si/izpopolnjevalni-krog/osebnostna-rast/69-reiki.

 

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!