Čudežne roke pišejo lepe črke

Čudežne roke pišejo lepe črke

ČUDEŽNE ROKE PIŠEJO LEPE ČRKE

V sklopu programa Čudežne roke Čudežne roke pišejo lepe črke, ki ga sofinancira Občina Ravne na Koroškem, vas bo izvajalka Marina Mihalj popeljala v svet kaligrafije/lepopisja.

Udeleženci bodo skozi pisanje in z različnimi vajami spoznali kaligrafijo tudi kot tehniko umirjanja uma – meditacijo, s številnimi blagodejnimi učinki na človekovo zdravje (umiritev srčnega ritma, dihanja ...) in številnimi ugodnimi vplivi na človeka kot celoto.

 


Udeleženci programa se bodo naučili osnov kaligrafije, okrogle abecede, abecede italika in abecede gotica.

Z okroglo abecedo začenjamo osnove kaligrafije, saj najprimernejša za začetnike. Abeceda nam je vsem znana, pišemo pa jo s kaligrafskimi potezami, ki se razlikujejo od naših vsakdanjih potez pri pisanju, in s tem pridobivamo lepe oz. lepše oblike črk.

Italika je prav tako ena tistih pisav, ki ima mnogo različic in dopušča veliko umetniške svobode. Pisava je nastala v renesančni Italiji in izvira iz karolinške minuskule.  
Italijanski učenjak Niccolò de 'Niccoli je bil nezadovoljen z malimi črkami humanistične minuskule, ker naj bi za pisanje porabil preveč časa. V odgovor je ustvaril italično pisavo, ki vsebuje značilnosti in tehnike, potrebne za hitro pisanje: poševne oblike, manj potez na znak in povezovanje črk.
Na italični slog je močno vplival  razvoj pisanja Copperplate v osemnajstem stoletju.
Danes je zelo priljubljena v kaligrafiji, primerna je za vse priložnosti in je primerna tako kot začetna kot tudi nadaljevalna pisava.
 
Gótica (tudi gótska pisáva ali gótska minúskula) je različica latinice, ki je nastala pod vplivom gotike. V obdobju od (približno) leta 1150 do (približno) 1500 so gotico uporabljali po večjem delu Evrope. Po letu 1500 so gotico v večjem delu Evrope opustili, med Nemci pa se je ohranila do leta 1942, ko jo je ukinila nemška nacistična oblast. V stoletjih uporabe so se razvile različne podrazličice gotice, najbolj znana med njimi je fraktura (dobesedno lomljena pisava).Gotica se je razvila iz karolinške minuskule. Ta pisava je bila pregledna in lažje berljiva, vendar je bila precej potratna s prostorom. Gotico so začeli uporabljati zaradi varčevanja, ker so bile črke bolj stisnjene, zato so lahko na isti prostor spravili več besedila. Najpomembnejše različice gotice se imenujejo: tekstura, rotunda, schwabacher in fraktura.
Gotica spada med zahtevnejše pisave, za katere si je dobro vzeti čas, prav tako pa lahko vsak posameznik najde različico, ki mu bolj ustreza tako oblikovno kot po zahtevnosti.  Na fotografiji je moderna različica teksture.
 

(Besedilo in fotografije pisav so vzete s spletne strani izvajalke: http://penmag.blogspot.com/2017/12/pisave-abecede-handwritings-and.html.)


Marina Mihalj ima bogate izkušnje z delavnicami kaligrafije in s kaligrafskimi izdelki, saj se s tem področje ukvarja že več kot deset let. Uspešno je vodila različne skupine v okviru učenja kaligrafije v obliki študijskih krožkov, tečajev, delavnic – z različnimi skupinami ljudi, tudi s posebnimi potrebami.

Več informacij: http://penmag.blogspot.com/.


Maksimalno število udeležencev: 15.


Zapišite z nami!