Čudežne roke spoznavajo lepote gline

Čudežne roke spoznavajo lepote gline

V sklopu programa Čudežne rokeČudežne roke spoznavajo lepote gline, ki ga sofinancira Občina Ravne na Koroškem, vas bo Tonja Motnik popeljala v svet ustvarjanja nakita iz gline.


V delavnici nakita bomo iz gline izdelovali unikatne uhane, ogrlice in prstane. Pri tem se bodo udeleženci dotaknili gline in si dovolili, da bodo začutili stik z zemljo; skozi oblikovanje in spreminjanje gline bodo materialno izrazili svojo ustvarjalnost, s tem pa bodo rokam dali možnost, da bodo njihovo idejo iz glave preoblikovale v otipljivo, vidno in materialno; spoznali se bodo z glino in z njenimi osnovnimi zakonitostmi (glina kot materija, njen nastanek, sestava, uporabnost); izdelali bodo predmete po lastnih zamislih – uhane, ogrlico in prstan; narejene izdelke bodo dekorirali, pobarvali in okrasili (različne tehnike); seznanili se bodo s pravilnim sušenjem in žganjem – peka izdelkov; izdelke bodo tudi razstavili.


Tonja Motnik je profesorica matematike in fizike, ki svojo matematično urejenost uravnoveša z nesimetričnostjo, ki jo izživlja skozi glino. Večina njenih idej za izdelke prihaja iz narave in iz domišljijskega, pravljičnega sveta. V keramiko rada vtisne trave, rože, liste in tako naravne trenutke ohrani za večno pri življenju. Ustvarjanje z glino ji pomeni potovanje. Glazure za barvanje gline so zanjo kot čarovni zvarki, saj nikoli ne ve, kaj točno bo nastalo, ali se bo posrečilo ali ne. Rada eksperimentira z barvami, z raznimi oksidi, dodaja še druge materiale – kovino, steklo, kamnine. Ker je tu toliko nepredvidljivosti in prijetnih presenečenj, še posebej uživa ob ustvarjanju in barvanju nakita. Ob tem se počuti kot prava coprnica. Želi si, da njene pisane kreacije ljudi nasmehnejo in se z njimi počutijo dobro. Barve so ji jezik, ki ima zvok, vonj, dotik in okus. Verjame v misel: »Glina je vez, ki veže človeka s človekom, človeka z naravo, človeka s časom. Glina je vez med duhom in materijo. Spreminja nevidne človeške misli in občutja v vidne


Maksimalno število udeležencev: 15.


Pridite ustvarjati z nami in izdelajte si svoj lastni ter unikatni nakit!