Čudežne roke dišijo po naravi

Čudežne roke dišijo po naravi

V sklopu programa Čudežne rokeČudežne roke dišijo po naravi, ki ga sofinancira Občina Ravne na Koroškem, vas bo izvajalka Simona Večko popeljala v svet narave.


Program Čudežne roke dišijo po naravi je sestavljen iz treh sklopov – (1) izdelave naravnega mila, (2) izdelave čistil in (3) izdelave krem.

V prvem sklopu bodo udeleženci izdelali naravno milo po hladnem postopku. Vsebina: kako nastane milo; kakšna je osnovna oprema za izdelavo mila; katere surovine potrebujemo in kje jih kupiti; kako uporabiti eterična olja za terapevtsko, dišeče in varno milo; dodatki v milu – gline, izvlečki začimb in zelišč, naravno barvanje mil, dodatki za nego, vlaženje in piling.

V sklopu izdelave čistil bodo udeleženci izdelali koži in okolju prijazen pralni prašek in mehčalec za perilo, razkužilno sredstvo, čistilec za steklene površine, odmaševalec odtokov, sprej za odišavljanje prostora in še kaj drugega. Naučili se bodo, katerih izdelkov bi se morali izogibati; katere alternative škodljivim čistilom so nam na voljo; katera so osnovna sredstva za izdelavo doma narejenih čistil in kako jih uporabimo; katera eterična olja so najprimernejša za naravno čiščenje in odišavljanje doma.

V sklopu izdelave krem bodo udeleženci izdelali maslo za telo, balzam za ustnice in solni piling.


Simona Večko o sebi pravi, da je zeliščarka po duši. Že kot deklica je rada nabirala zelišča in dišavnice, raziskovala njihove pestre vonje, jim dodajala vodo ter iz njih kuhala čarobne zvarke. Znanje o zeliščih, njihovi uporabi in koristih je dobila v svoji družini, saj je že kot otrok na dedkovem »gangu« spoznavala zelišča, s katerimi je ta ljudem lajšal težave, z mešanicami čajev pa razveseljeval svojih 12 otrok in še več vnukov.

Veselje do rastlin, zelišč in njihove uporabe v vsakdanjem življenju je podedovala tudi po mami. Korak za korakom je začela izdelovati naravno kozmetiko, najprej zase in svoje bližnje, nato pa sem se zaradi dobrih odzivov odločila, da svoje izdelke pod imenom Čarovnije narave ponudi trgu.

Naravna mila iz kakavovega ali kokosovega masla, oljčnega, arganovega, jojobinega, avokadovega olja ali olja pšeničnih kalčkov izdeluje ročno, tradicionalno, po hladnem postopku, brez konzervansov, umetnih barvil in kemikalij. Dodaja jim posušene cvetove ognjiča ali vrtnic, delčke čokolade, glino, algo spirulina, cimetov prah. Njena mila so nežna in koži prijazna.

Ljubitelje naravne kozmetike razveseljuje še z dišečimi kopalnimi solmi, z masažnimi ploščicami, z masažnimi svečkami iz sojinega in palmovega voska, z zeliščnimi mazili ter z zeliščno-vitaminskimi balzami za ustnice, s šamponi, s kremami, z dezodoranti…

Znanje redno izpopolnjuje na tečajih, s pomočjo literature, z delavnicami ter izkušnjami starejših.

Več informacij: https://carovnije-narave.si/.


Vabljeni k ustvarjanju naravnih mil, čistil in krem!