Usmeritve in navodila glede koronavirusa

Usmeritve in navodila glede koronavirusa

Spoštovani udeleženci!

Države Evropske unije so glede na ugotovljene primere okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) na severu Italije sprejele številne ukrepe za omejitev širjenja omenjenega virusa. Razloga za preplah še ni, a je kljub temu potrebno biti skrajno previden.

Po navodilih Ministrstva za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije z dne 24. 2. 2020 vas obveščamo, da posebnih omejitev pri izvajanju pouka in dejavnosti pristojno ministrstvo do nadaljnjega ne predvideva.

Zaposleni v javnem zavodu LURA redno in vsakodnevno spremljamo informacije, podane preko Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (povezava: https://www.ecdc.europa.eu/en) ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ (povezava: https://www.nijz.si/), ki dnevno posodabljata podatke.

Glede na dejstvo, da se je virus že množično razširil, tudi na LURA sprejemamo priporočila in zaposlenim, izvajalcem in udeležencem svetujemo preventivno delovanje, vse z namenom, da preprečimo pojav in kasnejše morebitno širjenje.

Priporočila za samozaščitno delovanje so sorazmerna glede na trenutni pojav virusa in jih bomo po potrebi glede na razvoj situacije nadgrajevali.

KORONAVIRUS

Koronavirus (SARS-CoV-2) povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi podobnimi gripi.

Virus se prenaša kapljično, s tesnejšim stikom z drugo osebo ali ob stiku z onesnaženimi površinami.

PRIPOROČILA POTNIKOM

koronavirus_nasveti-za-potnik.pdf
Popularno 584.5 KB
05/03/2020 14:18:08

PREPREČEVANJE OKUŽBE

(Vir: NIJZ)

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, ki so navedeni v nadaljevanju.

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Pravilna higiena kašlja

navodila_higiena-kaslja_0.pdf
Popularno 2.48 MB
05/03/2020 14:18:22

Nasveti za umivanje rok

navodila_higiena-rok_splosna-javnost.pdf
Popularno 2.48 MB
05/03/2020 14:18:32

Zaščitne maske

SIMPTOMI

Simptomi so:

 • glavobol in povišana temperatura,
 • težave z dihanjem,
 • izcedek iz nosu,
 • kašelj,
 • slabo počutje in bolečine v mišicah.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkov okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2–4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

UKREP

(Vir. Zavod za varstvo pri delu) 

SUM NA OKUŽBO

NAVODILA OB SUMU NA OKUŽBO

 

 

PREPREČEVANJE ŠIRJENJA NOVEGA KORONAVIRUSA

 

NAVODILA ZA BOLNIKA V DOMAČI OSKRBI

 

PRIPOROČILA ZA SAMOZAŠČITNO DELOVANJE UDELEŽENCEV V LURA

 

V javnem zavodu LURA bomo spremljali dogajanje in ravnali po priporočilih, ki jih bomo dobili od NIJZ in MIZŠ.

Vsi izvajalci in udeleženci v LURA morajo upoštevati priporočila za samozaščitno delovanje, navedeno v tem sestavku. Paziti morajo na higieno rok in kašlja.

Udeleženci, ki se slabo počutijo in/ali kašljajo, naj ostanejo doma in se tečaja/delavnice naj ne udeležijo.