Predavanje Tujerodne invazivne vrste

Predavanje Tujerodne invazivne vrste

V marcu smo na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem (LURA) izpeljali predavanje o številu pi, v aprilu s tovrstnimi poljudnoznanstvenimi večeri, vezanimi na različna strokovna področja in naše lokalno okolje, nadaljujemo. Pri izvedbi se je javni zavod LURA povezal v partnerstvo z Občino Ravne na Koroškem in Gimnazijo Ravne na Koroškem. Naš skupni cilj je krepitev znanja in védenja ne le v lokalni skupnosti, temveč tudi v gradnji učeče se skupnosti v naši občini in njeni okolici. S tem le širimo, dopolnjujemo in nadgrajujemo nas kot posameznike, soustvarjamo boljšo družbo, bogatimo lastna obzorja in postajamo aktivnejši v pridobivanju novih spoznanj.

Tokrat vas vabimo na zelo aktualno in brezplačno predavanje TUJERODNE INVAZIVNE VRSTE, ki bo potekalo v ponedeljek, 19. 4. 2021, ob 19.30, preko ZOOM, naša predavateljica pa bo mag. Katja Stopar, profesorica biologije, zaposlena na Gimnaziji Ravne na Koroškem.

Okoli nas so se namreč kar naenkrat pojavile rastline in živali, ki jih prej nismo poznali. Te strokovno imenujemo tujerodne invazivne vrste ali krajše invazivke. Sem uvrščamo vrste rastlin in živali, katerih ustalitev in širjenje v našem okolju ogroža biotsko raznovrstnost, torej naše ekosisteme, habitate ali vrste in/ali zdravje ljudi in gospodarstvo. Ljudje s svojim ravnanjem te vrste hote/nehoteno širimo po naši državi, zato nekatere med njimi hitro vdirajo v naša naravna okolja, s tem pa (potencialno) povzročijo škodo v njih, saj jih le-to ni navajeno, so uspešnejše, mnoge med njimi tu nimajo »naravnih sovražnikov«.

Na predavanju Tujerodne invazivne vrste bo izvajalka na poljudnoznanstveni način odgovorila na vprašanja, kot so:

  • Ste se kdaj vprašali, zakaj v preteklosti po naših domačih vrtovih niso pustošili španski lazarji (rdeči polži)?;
  • Od kod danes roji toliko harkelkinskih pikapolonic, ki ne prinašajo sreče kot »naše« pikapolonice?;
  • Čemu stenica storževa listonožka v hladnih dneh sili v naše domove?;
  • Zakaj so bregovi reke Meže v večini porasli samo z dvema vrstama: z japonskim dresnikom in žlezavo nedotiko?;
  • Kako se je v naše kraje naselila pelinolistna žvrklja (ambrozija)?

Vsi organizmi, omenjeni v vprašanjih, so tujerodne invazivne vrste.

Vabljeni, da se nam pridružite na brezplačnem predavanju in spoznate nekatere tujerodne invazivne vrste v Sloveniji, ki se pojavljajo tudi pri nas, na Koroškem.

Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko telefona (040 566 747, 02 82 15 072).