Predavanje Spodbuda za zdravo življenje

Predavanje Spodbuda za zdravo življenje

Ljudska univerza Ravne na Koroškem (LURA) na pobudo dr. Tomaža Rožena, župana Občine Ravne na Koroškem, in v sodelovanju s profesorji iz Šolskega centra Ravne na Koroškem, Gimnazije Ravne na Koroškem, organizira že tretje predavanje, ki bo tokrat namenjeno tematiki s področja športa in ga bo izpeljal Stane Lodrant. S tovrstnimi organizirami večeri želimo spodbuditi učenje, pridobivanje védenj, širjenje uporabnih znanj ter okrepiti in soustvarjati gradnjo učeče se skupnosti.

POTREBA BO GIBANJU JE VEČNA.

Stane Lodrant v svoji knjigi Med nebom in zemljo (2021) piše: 

»Globlje ko brskamo po zgodovini, bolj upravičeno je človekovo delovanje namesto športna aktivnost imenovati boj, ples … V jeziku kineziologov (raziskovalcev v športni znanosti) je to imenovano gibalna dejavnost. Teh »treningov« vsekakor ne bi mogli ločiti iz sklopa vsakodnevnih opravil človeka, saj so bili življenjska nujnost. Delovna in religiozna dejavnost sta bila bistvo življenja našega predhodnika. Prikupiti se je bilo treba bogovom s plesom, loviti divjačino, bojevati se in ostati živ. Samo močni in zdravi so ostajali. Boj za obstanek je v zgodovini zahteval samoobvladovanje, pokorščino … in tudi umske kvalitete. In vse se je nujno pililo v življenju. Pa ne samo v enem življenju, ampak v dolgi razvojni poti človeštva. Narava je anomalije hitro odplaknila, čeprav brez grešnikov nikoli ne gre. A odleteli so kot suhe veje na drevesu. Zdravi sokovi so pa šli višje in dalje.«

 

Na predavanju Spodbuda za zdravo življenje bo Stane Lodrant, profesor športne vzgoje na Gimnaziji Ravne na Koroškem, spregovoril prepotrebnem aerobnem delu, o usmerjenih namenskih vajah, o postavljanju vadbe … Opozoril bo na to, da naše zdravje ni samoumevno, da se moramo zanj vsak pri sebi potruditi, saj je to dejansko naš »kredit« za starost.

Vabljeni k spoznavanju športa z nekoliko drugačnega vidika.

Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., preko telefona (040 566 747, 02 82 15 072), preko spletnega obrazca (https://forms.gle/mn3Ykbt4dBC3NG1A7).

 

Pri izvedbi poljudnoznanstvenih predavanj, vezanih na različna strokovna področja in naše lokalno okolje, se je javni zavod LURA povezal v partnerstvo z Občino Ravne na Koroškem in Gimnazijo Ravne na Koroškem.