Ljudska ura na LURA – literarni večer

Ljudska ura na LURA – literarni večer

Ob dveh 100-letnicah ljudskih univerz na Slovenskem – Ljudska univerza Celje in Andragoški zavod Maribor Ljudska univerza – vse ljudske univerze, vključene v ZLUS Zveza Ljudskih Univerz Slovenije, pripravljamo vrsto dogodkov, s katerimi bomo počastili njun visoki jubilej. Prireditve, ki se bodo odvijale vse do maja 2022, bodo namenjene pomenu in načinu izobraževanja odraslih ter k promociji vseživljenjskega učenja.

Dogodki se bodo odvijali tudi pri nas, na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem. Vabimo vas že na prvega, ki bo odvijal prihodnji teden, v ČETRTEK, 14. 10. 2021, ob 17. uri: LJUDSKA URA NA LURA – LITERARNI VEČER.

Na literarnem večeru, kakršne je Ljudska univerza Ravne na Koroškem prirejala že v začetnem obdobju delovanja in ki ga bomo soustvarjali vsi udeleženci, bo tekel pogovor o noveli Samorastniki, ki jo je leta 1937 napisal koroški pisatelj – Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. Literarno delo odpira številna vprašanja o vlogi ženske nekoč in danes, materinski podobi, prepovedani ljubezni, uporništvu, ki zraste iz poniževanja, človeški neusmiljenosti … Sodelujoči bomo iskali odgovore, kakšni bi bili hudabivški samorastniki danes, in poskušali aktualizirati družbenokritično tematiko. Dogodek uvrščamo v sklop tradicionalnih Kuharjevih dni 2021, ki potekajo v rojstnem kraju književnika – v Kotljah. (Večer organiziramo člani študijskega krožka Bralna kavarna na LURA; vodila pa ga bo Sergeja Gerdej, prof.)

PRIJAVE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 040 566 747.

Celoten napovednik dogodkov, ki se bodo zvrstili do maja 2022, je dostopen na: https://www.zlus.si/100-let-ljudskih-univerz/.

(Dogodek sofinancira Občina Ravne na Koroškem v okviru izvajanja letnega programa za izobraževanje odraslih.)