HOLLANDOV VPRAŠALNIK POKLICNIH INTERESOV

HOLLANDOV VPRAŠALNIK POKLICNIH INTERESOV

Prijava na reševanje Hollandovega vprašalnika interesov:

⭐️osebno se oglasite na Ljudski Univerzi Ravne na Koroškem

ali

⭐️napišite sporočilo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem vam v okviru Koroškega informacijskega in svetovalnega središča (KISS) nudimo brezplačno reševanje Hollandovega vprašalnika interesov. Ameriški psiholog dr. John HOLLAND je ljudi glede na interese razdelil v 6 tipov: R - realističnega, I - raziskovalnega, A - umetniškega, S - socialnega, E - podjetniškega in C - konvencionalnega. V istih šest tipov modela RIASEC je razdelil tudi poklice oziroma delovno okolje. Ljudje se praviloma boljše počutimo in smo uspešnejši, če delamo v okolju, ki mu glede na lastno kombinacijo zgornjih tipov pripadamo.

Izbira našega področja delovanja ali poklica je ena izmed pomembnejših odločitev, ki jih sprejmemo v življenju. Da bomo nalogam in zastavljenim ciljem kos, jih moramo uskladiti z našimi interesi, zmožnostmi in osebnostnimi značilnostmi. Kar nekdo opravi z veseljem, hitro in brez težav, lahko drugemu predstavlja problem, slabo voljo in s tem slabši rezultat. Za uspeh in zadovoljstvo na delovnem mestu ali pri prostočasnih dejavnostih je ključna izbira izzivov, s katerimi se soočamo. Če pri določenem delu ne najdemo smisla, nam greni dneve ali so rezultati kljub vloženemu trudu slabši, to ne pomeni, da smo nemotivirani, leni ali nesposobni. Po vsej verjetnosti zadane naloge niso najprimernejše za naš tip osebnosti. Seveda se v življenju vsakdo sreča z delom, ki ga sam ne bi izbral ali izzivi, s katerimi se najrajši ne bi soočil, vendar je dobro, da ti ne predstavljajo večine. Da bi lažje ugotovili, katere naloge nam bolj ležijo, kateri poklici in hobiji so za nas primernejši in kakšen tip osebnosti imamo, si lahko pomagamo z vprašalniki interesov.

Poklicni interesi ne odkrivajo le določenega poklica ali delovnega okolja, pač pa tudi primernost za specifične naloge znotraj kolektiva. Ključna za uspešno in zdravo delo je smiselna razporeditev opravil znotraj skupine. Vprašalnik interesov je zaradi tega primeren tudi za podjetja.

Kot otroci in mladostniki večinoma »sanjamo«, kaj si v življenju želimo. Kasneje lahko zaradi okoliščin, omejitev prostora in časa, »sanje« pozabimo ali potlačimo. Vprašalnik interesov nas bo pomagal spomniti, s čim se želimo ukvarjati in kaj si želimo doseči.

Vprašalnik interesov je namenjen vsem:

• ki niste prepričani, katera srednja šola ali študij sta prava za vas.

• ki želite odkriti, katero delovno okolje je za vas najprimernejše.

• ki boste v prihodnosti zamenjali delovno mesto.

• ki se zanimate za nove prostočasne izzive.

• ki želite izvedeti, kateremu interesnemu tipu pripadate.

• ki se na delovnem mestu soočate s težavami, a ne poznate vzroka zanje.

 

☀Veselimo se srečanja z vami.