Projektni krog

PRIDOBIVANJE TEMELJNIH IN POKLICNIH KOMPETENC OD 2018 DO 2022

   

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad v letih 2018 do 2022 sofinancirata izobraževanje in usposabljanje odraslih za pridobitev temeljnih in poklicnih kompetenc.

LURA kot konzorcijski partner sodeluje pri prijavitelju MOCIS-u, Centru za izobraževanje odraslih; preostali partnerji so še: A. L. P. PECA, podjetje za razvoj in trženje produktov Mežiške doline, d. o. o., in SMERI, izobraževanje, svetovanje in razvoj, d. o. o.

Udeležba v programih je za udeležence in delodajalce brezplačna.

Vpišete se lahko na sedežu LURA (Gačnikova pot 3, 2390 Ravne na Koroškem), lahko nam pišete preko elektronske pošte (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali nas pokličete (02 82 15 072, 02 82 15 073).

Vabljeni k sodelovanju z nami, da izboljšate lastne temeljne in poklicne kompetence!

Predvideno število ur izvajanja programa 30 ali 40 ur (odvisno od programa)
Število udeležencev v programu do 15
Ciljna skupina

Odrasli, ki so nižje izobraženi (manj kot štiriletna srednja šola oziroma vključno z ISCED 3 – nižje poklicno in srednje poklicno izobraževanje) in manj usposobljeni, s poudarkom na starejših od 45 let, razen oseb, ki imajo status upokojenca, dijaka ali študenta.

Izobraževanja so namenjena tako zaposlenim kot brezposelnim.

ISIO 2019

ISIO 2019

Ljudska univerza Ravne na Koroškem – LURA kot partner sodeluje z MOCIS, Centrom za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec, pri javnem razpisu sofinanciranje dejavnosti informiranja in svetovanja v izobraževanju odraslih v letu 2019 (dejavnost ISIO), ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

Gre za brezplačno svetovanje in informiranje pred, med in po končanem izobraževanju. V okviru projekta bomo izvajali med drugim tudi postopke ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenega znanja.

Nudili bomo brezplačno svetovanje in informiranje za:

 • lažjo odločitev in izbiro izobraževanja in učenja;
 • vpisne pogoje v različne izobraževalne programe in o možnostih prehajanja med njimi;
 • učinkovito organizacijo učenja in učnega procesa;
 • premagovanje ovir na poti do uspešnega izobraževanja in učenja;
 • načrtovanje nadaljevanja izobraževanja in usposabljanja;
 • razvoj poklicne in osebne kariere v vseh življenjskih obdobjih;
 • financiranje šolnin;
 • ugotavljanje in dokumentiranje že pridobljenega znanja – priznavanje z uradno listino;
 • ugotavljanje in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja in izkušenj
 • in pomoč pri vseh ostalih vaših težavah, reševanju problemov ipd.

LURA bo svojo dejavnost izvajala v okviru Svetovalnega središča Koroške, ki deluje na Koroškem že od leta 2005 dalje v okviru MOCIS.

Nudimo vam individualno in skupinsko svetovanje ter informiranje.

Vse dejavnosti so za udeležence BREZPLAČNE. Svetovanje je dostopno, zaupno, objektivno in usmerjeno k svetovancu.

Obdobje izvajanja dejavnosti je od 1. 1. 2019 do 30. 11. 2019.

Za več informacij se obrnite na Majo Sadar, organizatorko izobraževanj odraslih. Dosegljiva je po telefonu: 02 82 15 072 (ob ponedeljkih, od 14. do 15. ure), preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (vse dni v tednu) ali osebno na sedežu LURA (Gačnikova pot 3, Ravne na Koroškem), in sicer ob ponedeljkih, od 9. do 11. ure, in ob sredah, od 15. do 17. ure. (Po predhodnem dogovoru s svetovalko se lahko prilagodimo tudi terminu in kraju, ki ustrezata stranki. Za obisk v času uradnih ur se predhodno dogovorite s svetovalko po telefonu ali preko elektronske pošte.)

Projekt Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih (ISIO) je razvil Andragoški center Republike Slovenije.

Število udeležencev v programu Individualno ali skupinsko
Ciljna skupina

Ciljna skupina so odrasli, brezposelni, mladi, ki še niso zaključili izobraževanja, tisti, ki se želijo prekvalificirati in dopolniti svoje znanje, vsi, ki želijo pridobiti potrdilo o neformalno pridobljenem znanju, tisti, ki iščejo poklic in delo, osebe s posebnimi potrebami, invalidi, kmetje ...

K nam ste vabljeni vsi, ki vas kje čevelj žuli ali se želite preprosto le pogovoriti ...

 

 

Študijski krožek Po stopinjah leških rudarjev (2019)

Študijski krožek PO STOPINJAH LEŠKIH RUDARJEV je potekal leta 2019 na Lešah v Občini Prevalje. Njegova mentorica je bila Danica Hudrap.

Na Lešah, v majhni koroški vasi, so leta 1818 odkrili ležišče premoga, ki je deloval 119 let in bi v zlatem obdobju največji slovenski premogovnik. V študijskem krožku so sodelovali krajani, katerih starši so delali v premogovniku, otroci podružnične šole in starejši Lešanarji, ki prebivajo v domu starejših na Prevaljah. Odstrli so pomemben del zgodovine kraja, ko se je ta iz tihega zaselka spremenil v pravo delavsko središče. Študijski krožek je bil pomembna priprava na leto 2020, ko bodo na Lešah obhajali 200-letnico uradnega odprtja leškega premogovnika.

Izobraževalni cilji študijskega krožka:

 • spoznavanje duhovne in tehnične dediščine Leš;
 • iskanje ustnih in pisnih virov informacij o 200 let starem Leškem premogovniku, o življenju in delu v času njegovega delovanja;
 • zbiranje in dokumentiranje predmetov ter fotografskega gradiva iz časa rudarskih Leš.

Akcijski cilji so bili:

 • prikaz posnetkov zbranega gradiva (razstava) in izdelava filma;
 • obuditev tipične lokalne hrane iz časa delovanja premogovnika;
 • sodelovanje na 8. festivalu Pravljične vasi Leše v septembru 2019.

Fotografski utrinki študijskega krožka s predstavitvijo na 8. festivalu Pravljična vas Leše so dostopni v galeriji: https://lura.si/utrinki/galerija/135-studijski-krozek-po-stopinjah-leskih-rudarjev.

Film, ki je nastal v okviru študijskega krožka, si lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/OKcihth9L0Y.

Utrinki iz Pravljične vasi Leše sledijo: v soboto, 14. 9., se bodo obiskovalci festivala v soboto popoldne spoznali tudi z vsebino in s končnim rezultatom študijskega krožka Po stopinjah leških rudarjev, poskusili pa bodo lahko tudi tipične "knapovške" jedi. (https://lura.si/utrinki/galerija/135-studijski-krozek-po-stopinjah-leskih-rudarjev)

Študijske krožke sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, koordinira pa ga Andragoški center Slovenije.

Študijski krožek Kaj pravijo sosedje? (2019)

V sodelovanju z Društvom upokojencev Dravograd smo v mesecu marcu 2019 pričeli z izvajanjem študijskega krožka z naslovom Kaj pravijo sosedje?, ki ga sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, koordinira pa ga Andragoški center Slovenije. Mentorica študijskega krožka je bila dr. Karla Oder.

V okviru študijskega krožka se je srečevalo 13 udeležencev in skupaj smo odkrivali povezanost koroškega narečja z nemškim jezikom.

Ker je pomen študijskih krožkov neformalna oblika izobraževanja odraslih, pri katerem vsak udeleženec s svojim znanjem in z izkušnjami prispeva k uresničevanju cilja, sta druženje in učenje prepletena skozi ves čas našega druženja. V sproščenem vzdušju, ob kavici in piškotih smo zbirali besedišče na temo šole oziroma izobraževanja in preživljanja prostega časa, delali sezname koroških izrazov in jim iskali ustreznice v nemškem ter slovenskem jeziku. Udeleženci z boljšim predznanjem nemškega jezika so pisali spomine iz šolskih klopi (v narečju, nemškem in slovenskem jeziku), ostali pa so izdelovali ljubiteljski slovarček na določeno temo.

Že na samem začetku smo si poleg izobraževalnih ciljev zastavili tudi akcijski cilj, in sicer izlet na avstrijsko Koroško, kjer smo si ogledali kulturne znamenitosti dvojezičnih krajev. (Prispevek oziroma poročilo o izletu so dostopni na: https://lura.si/obvestila/141-kaj-pravijo-sosedje-na-avstrijskem-koroskem-porocilo-z-izleta; fotografski utrinki pa na: https://lura.si/utrinki/galerija/142-kaj-pravijo-sosedje-na-avstrijskem-koroskem-izlet-studijski-krozek-kaj-pravijo-sosedje-4-7-2019.)

Dravograd je obmejna občina, zato prihaja do dnevnega prepletanja slovenskega in nemškega jezika. V koroškem narečju je ogromno germanizmov, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Pomembno je ohranjati našo jezikovno identiteto in jo prenašati na mlajše generacije.

Rezultat študijskega krožka bo objavljen v zgibanki, ki je v tisku in jo v kratkem tudi objavimo na spletu.

21. maja 2019 so o našem študijskem krožku in o njegovem delovanju poročali tudi v oddaji Obzornik (Koroška TV Dravograd). Posnetek je dosegljiv na spletni povezavi: http://www.tvdravograd.si/index.php/oddaje/obzornik/369-obzornik-21-5-2019, in sicer v časovnem intervalu od 36:16 do 46:16.

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!