Študijski krožki

Študijski krožek Po stopinjah leških rudarjev (2019)

Študijski krožek PO STOPINJAH LEŠKIH RUDARJEV je potekal leta 2019 na Lešah v Občini Prevalje. Njegova mentorica je bila Danica Hudrap.

Na Lešah, v majhni koroški vasi, so leta 1818 odkrili ležišče premoga, ki je deloval 119 let in bi v zlatem obdobju največji slovenski premogovnik. V študijskem krožku so sodelovali krajani, katerih starši so delali v premogovniku, otroci podružnične šole in starejši Lešanarji, ki prebivajo v domu starejših na Prevaljah. Odstrli so pomemben del zgodovine kraja, ko se je ta iz tihega zaselka spremenil v pravo delavsko središče. Študijski krožek je bil pomembna priprava na leto 2020, ko bodo na Lešah obhajali 200-letnico uradnega odprtja leškega premogovnika.

Izobraževalni cilji študijskega krožka:

  • spoznavanje duhovne in tehnične dediščine Leš;
  • iskanje ustnih in pisnih virov informacij o 200 let starem Leškem premogovniku, o življenju in delu v času njegovega delovanja;
  • zbiranje in dokumentiranje predmetov ter fotografskega gradiva iz časa rudarskih Leš.

Akcijski cilji so bili:

  • prikaz posnetkov zbranega gradiva (razstava) in izdelava filma;
  • obuditev tipične lokalne hrane iz časa delovanja premogovnika;
  • sodelovanje na 8. festivalu Pravljične vasi Leše v septembru 2019.

Fotografski utrinki študijskega krožka s predstavitvijo na 8. festivalu Pravljična vas Leše so dostopni v galeriji: https://lura.si/utrinki/galerija/135-studijski-krozek-po-stopinjah-leskih-rudarjev.

Film, ki je nastal v okviru študijskega krožka, si lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/OKcihth9L0Y.

Utrinki iz Pravljične vasi Leše sledijo: v soboto, 14. 9., se bodo obiskovalci festivala v soboto popoldne spoznali tudi z vsebino in s končnim rezultatom študijskega krožka Po stopinjah leških rudarjev, poskusili pa bodo lahko tudi tipične "knapovške" jedi. (https://lura.si/utrinki/galerija/135-studijski-krozek-po-stopinjah-leskih-rudarjev)

Študijske krožke sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, koordinira pa ga Andragoški center Slovenije.

Študijski krožek Kaj pravijo sosedje? (2019)

V sodelovanju z Društvom upokojencev Dravograd smo v mesecu marcu 2019 pričeli z izvajanjem študijskega krožka z naslovom Kaj pravijo sosedje?, ki ga sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, koordinira pa ga Andragoški center Slovenije. Mentorica študijskega krožka je bila dr. Karla Oder.

V okviru študijskega krožka se je srečevalo 13 udeležencev in skupaj smo odkrivali povezanost koroškega narečja z nemškim jezikom.

Ker je pomen študijskih krožkov neformalna oblika izobraževanja odraslih, pri katerem vsak udeleženec s svojim znanjem in z izkušnjami prispeva k uresničevanju cilja, sta druženje in učenje prepletena skozi ves čas našega druženja. V sproščenem vzdušju, ob kavici in piškotih smo zbirali besedišče na temo šole oziroma izobraževanja in preživljanja prostega časa, delali sezname koroških izrazov in jim iskali ustreznice v nemškem ter slovenskem jeziku. Udeleženci z boljšim predznanjem nemškega jezika so pisali spomine iz šolskih klopi (v narečju, nemškem in slovenskem jeziku), ostali pa so izdelovali ljubiteljski slovarček na določeno temo.

Že na samem začetku smo si poleg izobraževalnih ciljev zastavili tudi akcijski cilj, in sicer izlet na avstrijsko Koroško, kjer smo si ogledali kulturne znamenitosti dvojezičnih krajev. (Prispevek oziroma poročilo o izletu so dostopni na: https://lura.si/obvestila/141-kaj-pravijo-sosedje-na-avstrijskem-koroskem-porocilo-z-izleta; fotografski utrinki pa na: https://lura.si/utrinki/galerija/142-kaj-pravijo-sosedje-na-avstrijskem-koroskem-izlet-studijski-krozek-kaj-pravijo-sosedje-4-7-2019.)

Dravograd je obmejna občina, zato prihaja do dnevnega prepletanja slovenskega in nemškega jezika. V koroškem narečju je ogromno germanizmov, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Pomembno je ohranjati našo jezikovno identiteto in jo prenašati na mlajše generacije.

Rezultat študijskega krožka bo objavljen v zgibanki, ki je v tisku in jo v kratkem tudi objavimo na spletu.

21. maja 2019 so o našem študijskem krožku in o njegovem delovanju poročali tudi v oddaji Obzornik (Koroška TV Dravograd). Posnetek je dosegljiv na spletni povezavi: http://www.tvdravograd.si/index.php/oddaje/obzornik/369-obzornik-21-5-2019, in sicer v časovnem intervalu od 36:16 do 46:16.

Kontakt

Ljudska univerza Ravne – LURA
Gačnikova 3
2390 Ravne na Koroškem

Telefon:
02 82 15 073

Elektronski naslov: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Delovni čas

Ponedeljek, torek, četrtek: 
7.0015.00

Sreda: 
7.0017.00

Petek: 
7.0013.00

Uradne ure

Ponedeljek, torek, četrtek: 
10.0012.00

Sreda: 
9.00–11.00 in 14.00–16.00

Ob petkih ni uradnih ur.

Kontaktirajte nas

Polja označena z (*) so obvezna!
Manjkajoč podatek!
Manjkajoč podatek!
Neveljaven ali manjkajoč podatek!
Invalid Input
Manjkajoč podatek!
Neveljavno!