Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
programi

ŠTUDIJSKI KROŽKI 2023

V mesecu septembru se zaključuje študijski krožek »Ajdovo strnišče«,  v katerem smo njegovi člani spoznavali vsestransko uporabnost rastline, ki je bila nekoč pomemben del koroškega jedilnika, še posebej na kmetijah, kjer so ajdo tudi sami sejali. Kot naši predniki smo tudi člani študijskega krožka pripravljali številne tradicionalne koroške jedi (žgance, kruh, »povitneke« ipd.), med katerimi jih nekaj že tone v pozabo. Ustvarili smo številne nove recepte iz ajde ter jih zbrali v knjižici receptov Kuhajmo z ajdo. V nadaljevanju smo spoznavali uporabnost ajde v trajnostnem zelenem gospodarjenju ter jo tudi posejali. S sejanjem ajde dandanes prispevamo k ohranjanju čebel, vse bolj priljubljena pa postaja pri kolobarjenju. Ker je lahko ajda naravno polnilo za antistresne ter terapevtske blazinice, smo člani študijskega krožka v zadnjem delu druženja in učenja izvedli še ustvarjalno delavnico šivanja in polnjenja blazinic. Študijski krožek »Ajdovo strnišče« je bil izveden v letošnjem, Prežihovem letu, v katerem obeležujemo 130-letnico rojstva pripovednika, dramatika in politika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, ki je napisal črtico »Ajdovo strnišče«, po kateri je dobil študijski krožek ime.

Že tretijič zapored pa smo letos izvedli študijski krožek v sodelovanju z Dnevnim centrom Ravne, dislocirano enoto CUDV Črna na Koroškem. Člani študijskega krožka »Korošci radi japke jemo« smo skupaj z gospo Lilijano Suhodolčan iz Koroškega pokrajinskega muzeja izvedeli vse o starih sortah »japk« in zgodovini uporabe tega žlahtnega sadeža na Koroškem. Na kmetiji smo si ogledali, kako nastane sladek mošt. Gospod Liks nas je vodil do sadovnjaka, kjer smo nabrali zrele sadeže, jih oprali in jih v stari kamniti preši stisnili, da je pritekel sok.”Gajbice”, glinene posode, vzglavnike in lesene namizne igre smo izdelali pod budnimi očmi zaposlenih v Vdc Slovenj Gradec, Vdc Črna in Vdc Ravne. Z gospo Martino s turistične kmetije Gradišnik smo sledili jabolčnim izdelkom od sadovnjaka do tržnice na Prevaljah. Na kmetiji Kajžar nad Mežico smo se naučili peči »štrudl« in obljubili, da se jeseni zopet vrnemo. Z Maticem smo pekli jabolčno pito. Z mentorico Matejo smo ustvarili čudovite likovne izdelke. Učenci Dnevnega centra Ravne so ob odprtju razstave skupaj z ostalimi člani krožka ugotavljali, koliko so se med študijskim krožkom »Korošci radi japke jemo« naučili in koliko dobrih ljudi so spoznali. 
 
Študijski krožki – tako kot jablana – prinašajo novo življenje ter hranijo lokalno okolje. Največji doprinos pa puščajo v nas, ki v njih sodelujemo in z njimi rastemo. Opominjajo nas, naj »nikoli ne podvomimo, da lahko majhna skupina zavzetih ljudi spremeni svet. V resnici so ga edino takšne skupine doslej spreminjale«.
 
{unitegallery sk_ajdovo}

Deli novico

Facebook
Twitter
LinkedIn

Več novic

Z veseljem vas obveščamo, da smo na razpisu “Programi finančne pismenosti in digitalna knjižnica” pridobili …

Člani študijskega krožka Zlato zrno skozi čas so se od aprila do junija zbirali v …

V sodelovanju s Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik (Oddelek za slovenistiko Filozofske …

Skip to content document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { // Poišči vse elemente s klaso .tablepress var elements = document.querySelectorAll(".tablepress.tablepress-id-2.dataTable"); // Spreminjaj inline stil za vsak element elements.forEach(function(element) { element.style.display = "none"; // Nastavi display: none }); });